Θα δώσει εξηγήσεις για ανείσπρακτα πρόστιμα σε εταιρείες καυσίμων- Δεν ήταν λαθρεμπόριο αλλά φορολογικές παραβάσεις δηλώνει
Είδηση βόμβα από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη! Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης καλείται από τον κ. Μουζακίτη να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για ανείσπρακτα πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων που φθάνουν τα 15.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κλήση του Γενικού Γραμματέα γίνεται με βάση κατάθεση του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Διομήδη Σπινέλη στην εισαγγελία Εφετών, με βάση την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν εισέπραξε πρόστιμα από επώνυμους ιδιοκτήτες εταιρειών πετρελαιοειδών παρότι είχαν βεβαιωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ο κ. Σπινέλης ρωτήθηκε από τον κ. Μουζακίτη και εάν αυτή ήταν η αιτία της παραίτησής του από το υπουργείο. Εκείνος φαίνεται να δήλωσε άγνοια αλλά προσκόμισε ενώπιον του εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που φέρεται να είχε υποβάλλει στον κ. Καπελέρη χωρίς εκείνος να τα διαβιβάσει, όπως όφειλε, στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλη η επίσημη αιτιολογία από τον κ. Καπελέρη ήταν ότι επίκειται προώθηση νομοθετικής διάταξης και γι’ αυτό δεν διαβίβασε τα στοιχεία. Τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Καπελέρης είχε εκδώσει εγκύκλιο με βάση την οποία πάγωνε την είσπραξη των προστίμων ενόψει νομοθετικής ρύθμισης. Ο σημερινός γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες (απιστία κλπ).
Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία του λαθρεμπορίου καυσίμων είχε αναφερθεί και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την τελευταία ομιλία του στη Βουλή και λίγο πριν παραιτηθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
Το «Βήμα» επικοινώνησε με το γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών από το οποίο επισημαίνονται τα εξής: «οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το σύστημα “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” και αφορούσαν εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος και όχι πράξη λαθρεμπορίου δεν είχαν διαπιστωθεί μετά από ελέγχους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό προβλεπόταν γι΄αυτές τις παραβάσεις πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς επίσης και διαγραφή των παραβατών από το σύστημα όταν επαναλαμβανόταν η παράβαση για δεύτερη φορά.
Από το σύστημα είχαν διαπιστωθεί 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις που αφορούν πλέον των 3.500 επιχειρήσεων. Οι περιπτώσεις αυτές, μετά από αίτημα των φορέων ζητήθηκε να αντιμετωπιστούν νομοθετικά με ευνοϊκότερες διατάξεις. Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας έχει να κάνει όχι με τη διαγραφή των προστίμων αλλά με την προσωρινή αναστολή τους ενόψει της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου».