Μπορεί να άλλαξε ο Μανωλιός (Γιώργος Παπανδρέου) και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς (Λουκάς Παπαδήμος), ωστόσο οι αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση -υπό την πίεση της τρόικας- αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία και τη μείωση του κόστους, παράμετροι που οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων, προχωρούν κανονικά και ταχύτατα.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη δημιουργία της δήθεν μεταβατικής κυβέρνησης σωτηρίας, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας με αποφάσεις του προχωρούσε στην άμεση υλοποίηση των αποφασισμένων για τη μείωση του δημόσιου τομέα. Ετσι εξηγείται μάλλον και ο λόγος παραμονής του στην κυβέρνηση!
Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, με τον τίτλο «Αυτοδίκαιη απόλυση και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα – άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του ν. 4024/2011», περίπου 30.000 υπάλληλοι απολύονται αυτοδικαίως στις 27 Νοεμβρίου, δηλαδή σε 13 ημέρες, με έκδοση διαπιστωτικής πράξης από τον γενικό γραμματέα τού κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργείου ή του κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης του φορέα.
Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Ρέππα, πρέπει έως αύριο οι διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των υπηρεσιών να συντάξουν τους πίνακες με τους υπαλλήλους που εντάσσονται στην προσυνταξιοδοτική διαδικασία και πρόκειται να απολυθούν αυτοδίκαια.
Υπενθυμίζεται ότι σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία (για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου) ή σε διαθεσιμότητα (για τους μόνιμους υπαλλήλους) θα ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας, συνυπολογίζοντας ακόμη και προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα έως και 7 χρόνια. Ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983 θα πρέπει να εξαγοραστεί από τον ενδιαφερόμενο.
Οι «έφεδροι» θα αμείβονται έως και 24 μήνες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν και κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Κατά τη διάρκεια της εφεδρείας θα μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους θα περικόπτεται το ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης.
Από την εφεδρεία εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων, οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι κληρικοί, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, γενικοί διευθυντές, αλλά και όσοι έχουν σύζυγο που έχει τεθεί σε εφεδρεία.
Επίσης, εξαιρούνται υπάλληλοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω, αλλά διαθέτουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Ομοίως το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, των Κρατικών Ορχηστρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.