Τα στοιχεία από την ΕΥΠ αξιοποιούνται μόνο εκ των υστέρωνΕΛΑΣ - Εχει πληροφορίες για εγκλήματα αλλά δεν τα προλαβαίνει

Η ΕΛΑΣ μπορεί να γνωρίζει προκαταβολικά επικείμενες εγκληματικές ενέργειες, αλλά δεν κατορθώνει να τις αποτρέψει, είτε λόγω «διαφοράς φάσης» είτε διότι… χάνεται στη μετάφραση.

Οι αξιωματικοί πληροφορούνται καθημερινά, μέσω του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, επιθέσεις που σχεδιάζουν μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Παρά ταύτα δεν προλαβαίνουν τις αποτρέψει πάντα.

Αιτία η καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρμοδίων αστυνομικών ή άλλοτε στην αποκρυπτογράφηση των διαλόγων μεταξύ των κακοποιών.

Σε πρόσφατες υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει η Ασφάλεια Αττικής, όπως η μεγάλη ληστεία στο υποκατάστημα της Alpha Bank στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με λεία 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και η ληστεία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, με λεία 404.000 ευρώ, διαπιστώνεται ότι στους δικαστικούς φακέλους έχουν ενταχθεί υποκλαπείσες συνομιλίες των δραστών, οι οποίες μιλούν για τις επικείμενες ληστείες.

Κι όμως η ΕΛΑΣ δεν τις πρόλαβε.

Διαδικαστικό το πρόβλημα λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ

Η φαινομενική «αδράνεια», σύμφωνα με τους αστυνομικούς, έχει την εξήγησή της. «Πράγματι, από την αρχική ανάγνωση των δικογραφιών φαίνεται να ξέρουμε για επιθέσεις, τις οποίες δεν αποτρέπουμε. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική», αναφέρουν. Οπως σημειώνουν οι ίδιοι αξιωματικοί «δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά διαδικασιών».

Και εξηγούν: «Οταν μαγνητοφωνούνται από το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ οι διάλογοι κακοποιών μεσολαβεί ένα διάστημα περισσότερων από τέσσερις με πέντε ημέρες, μέχρις ότου σταλούν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη, όπου βρίσκεται η έδρα του ”κοριού” της ΕΥΠ, στις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ζητήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Μερικές ημέρες ακόμη χάνονται στην ανάγνωση και την αποκρυπτογράφηση των στιχομυθιών μεταξύ των κακοποιών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές μιλούν κωδικοποιημένα».

Η καθυστέρηση φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη όταν γίνεται παρακολούθηση Αλβανών και γενικότερα αλλοδαπών κακοποιών.

Οπως λένε τα ίδια στελέχη της ΕΛΑΣ «σε αυτή την περίπτωση μεσολαβεί κι άλλος χρόνος προκειμένου να γίνει… μετάφραση των διαλόγων μεταξύ των υπόπτων».

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της ληστείας στον Δικηγορικό Σύλλογο, όπου οι δράστες ήταν αλβανικής υπηκοότητας.

«Πολλές φορές παρουσιάζονται κι άλλα προβλήματα» παρατηρούν οι αστυνομικοί. «Φερ’ ειπείν ορισμένες φορές οι παρακολουθούμενοι μιλούν αναλυτικά μεν για τις επικείμενες επιθέσεις τους, όμως από την ακρόαση δεν προκύπτει το κρισιμότερο: ποιος είναι ο στόχος».

Στις υποκλοπές για την υπόθεση του Δικηγορικού Συλλόγου, για παράδειγμα, «ακούγαμε για μια ληστεία σε ιατρείο και μια αρπαγή συσκευών. Δεν μπορούσαμε φυσικά να καταλάβουμε περί ποιου ιατρείου μιλούσαν. Μόνο ότι έχει ένα περίπτερο κοντά σε αυτό. Το ταυτίσαμε, με βάση αυτό το στοιχείο, μόνον αφού είχε γίνει η ληστεία».

Δεν είναι αυτά τα μοναδικά εμπόδια σύμφωνα με τους αστυνομικούς. Οπως λένε οι αξιωματικοί «μπορεί η υπόθεση να μπλέκεται ανάμεσα στις υπηρεσίες και στους αστυνομικούς που χειρίζονται διάφορους φακέλους. Για παράδειγμα αναφορές για τη ληστεία στο αεροδρόμιο υπήρχαν σε σχετική στιχομυθία ατόμων που παρακολουθούντο για υπόθεση δράσης νονών της νύκτας. Τους παρακολουθούσε το Τμήμα Εκβιαστών της ΕΛΑΣ.

Τότε υπήρχαν αναφορές για μια «δουλειά» στο αεροδρόμιο, δηλαδή τη ληστεία στην Alpha Bank. Κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσαν και μόνο χάρις στην παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού από την Δίωξη Εκβιαστών ειδοποίησαν έστω και εκ των υστέρων τους συναδέλφους τους από το Τμήμα Διαρρηκτών ότι έχουν στοιχεία για την συγκεκριμένη ληστεία στην τράπεζα του αεροδρομίου. Ετσι εξιχνιάστηκε η συγκεκριμένη ληστεία».

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, σε δύο περιπτώσεις, εξαιτίας των παρακολουθήσεων συνομιλιών για την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, πρόλαβαν και απέτρεψαν εγκληματικές επιθέσεις εναντίον δύο ιδιωτών.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed