Στον Μόντι κοιτάζει η Ρώμη για την πρωθυπουργία
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, πιθανότατα υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι -πρώην επιτρόπου της Κομισιόν και νυν ισόβιου γερουσιαστή- με στόχο την ανακοίνωση του σχήματος το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και την Κυριακή. «Θα επαγρυπνούμε από τη θέση της αντιπολίτευσης» λέει η Λέγκα του Βορρά.
Οι Ιταλοί ετοιμάζονται μεν για κυβέρνηση που θα πρέπει να περάσει σκληρά οικονομικά μέτρα, με άσχημο οιωνό το πρώτο πακέτο λιτότητας που ήδη κυρώθηκε από τη Γερουσία, αλλά βρήκαν την διάθεση να πανηγυρίσουν την παραίτηση του Μπερλουσκόνι στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.
Οι διαβουλεύσεις άρχισαν από το πρωί της Κυριακής, οπότε και ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι και αμέσως μετά τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.
Έπειτα άρχισε ο γύρος συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, που αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το απόγευμα. Ο Ναπολιτάνο υποδέχθηκε αρχικά αντιπροσωπείες από περιφερειακά κόμματα, όπως την Βαλντοτανιανή Ένωση, που του έδωσε την «πλήρη υποστήριξή» του στις διεργασίες για την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, και το SVP του Τιρολό.
Το βράδυ του Σαββάτου, πλήθος κόσμου έξω από το πρωθυπουργικό περίμενε την παραίτηση του Καβαλιέρε, μετά την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες στη Γερουσία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» -με συνοδεία, μάλιστα, ακόμη και ορχήστρας. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.
Ο πρόεδρος του Udc Πιερ Φερντινάντο Κασίσι δήλωσε πικραμμένος από τις σκηνές που διαδραμτίστηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι, γράφοντας χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter: «Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τις προσβολές των νικητών επί των ηττημένων».
Μόντι: «Δείτε την θαυμάσια ημέρα»
Το κεντρικό πρόσωπο στο οποίο στρέφονται τα βλέμματα της Ιταλίας, και γύρω από το οποίο επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι φυσικά ο ίδιος ο Μόντι. Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο που μένει στη Ρώμη, ο Μόντι ρώτησε τους δημοσιογράφους που έπεφταν πάνω του: «Είδατε τι θαυμάσια ημέρα;»
Έπειτα από εβδομάδες πιέσεων στη Ρώμη, τόσο εξαιτίας της μέγκενης των αγορών στα ιταλικά ομόλογα όσο των «εκκλήσεων» Βρυξελλών, Βερολίνου και Παρισιού για μεταρρυθμίσεις, ο Μόντι έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στελέχη των περισσότερων ιταλικών κομμάτων προετοιμάζοντας το έδαφος γαι την ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση.
Οι επόμενες εκλογές θα γίγονταν το 2013, κάτι που σημαίνει πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε θεωρητικά να έχει ζωή 18 μηνών για να περάσει μεταρρυθμίσεις -για να το καταφέρει όμως, θα χρειάζεται την στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, κάτι καθόλου δεδομένο ακόμη και υπό το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την Ιταλία στις αγορές.
Ενταντικές διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο
Την ίδια στιγμή, οι διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο συνεχίζονται σε ασυνήθιστα εντατικούς ρυθμούς, ενώ τα πολιτικά κόμματα ερίζουν για την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής της επόμενης κυβέρνησης.
Τα πρώτα εμπόδια στην -θεωρητικά ακόμη, άτυπη- υποψηφιότητα Μόντι- προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπου κυριαρχεί το κυβερνών Pdl καθώς, από την πλευρά της, όλη η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, με επίσημες δηλώσεις της, στηρίζει τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μόντι συνομίλησε επί δίωρο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ατζέντα της νέας κυβέρνησης που θα κληθεί να συνθέσει, όπως και η ταυτότητα των υπουργών της.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και ο κεντρώος Τρίτος Πόλος εγγυώνται την απόλυτη υποστήριξή τους στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση. Ο δε Τρίτος Πόλος ανέφερε πως θέλει να μείνει ο Μόντι στην πρωθυπουργία μέχρι το 2013, ώστε να αλλάξει και τα αμφιλεγόμενα σημεία στον εκλογικό νόμο.
Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο όμως, της «Ιταλίας των Αξιών», τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση περιορισμένης διάρκειας» προσθέτοντας ότι «θέλει δει την λίστα των υπουργών».
Η δε κεντροδεξιά, με το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», σε επίσημο ανακοινωθέν της υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μόντι θα πρέπει να παραιτηθεί εντός της επόμενης Άνοιξης και ότι, παράλληλα, τα μέλη της δεν θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα του Μπερλουσκόνι, υποστηρίζουν οι παρατηρητές, δεν θέλει να δώσει την αίσθηση ουσιαστικά ότι υψώνει λευκή σημαία -αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ζητά να μην γίνουν περικοπές και οικονομικές παρεμβάσεις πέραν των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο Καβαλιέρε στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο των Βρυξελλών.
Η Λέγκα του Βορρά επιβεβαιώσε πως δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μπόσι -τουλάχιστον προς το παρόν- θεωρώντας πως το εύρος των υποστηρικτών της καθιστά επισφαλές το μέλλον της.
«Θα είμαστε εκτός, επαγρυπνώντας στην αντιπολίτευση» είπε την Κυριακή ο επικεφαλής της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, σημειώνοντας ωστόσο πως το κόμμα θα περιμένει να δει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει σε επιμέρους ζητήματα.
Newsroom ΔΟΛ