Διώκεται για κακουργήματα – Εισήχθη στον Ευαγγελισμό για λόγους υγείας
Προφυλακίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Δ. Καπράνος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή για την υπόθεση του «αμαρτωλού» ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προμηθευτεί το Ταμείο. Το ΤΣΠΕΑΘ το είχε αγοράσει με «καπέλο» 39 εκατομμυρίων ευρώ επενδύοντας σε αυτό περίπου το 1/5 των αποθεματικών του Ταμείου.
Αμέσως μετά την απόφαση της προφυλάκισης του για λόγους υγείας ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προφυλάκιση του αποφασίστηκε μετά την διαπίστωση εισαγγελέα και ανακριτή ότι προκύπτουν ενδείξεις ενοχής για τέσσερα κακουργήματα και συγκεκριμένα της απιστίας, της απάτης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας του μεγάλου σκανδάλου των δομημένων ομολόγων προκύπτει οτι σε λογαριασμό του κ. Καπράνου στην Ελβετία βρέθηκαν κατατεθημένα 1,8 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εμφανίζονται ως προϊόντα εγκλήματος σε αντάλλαγμα της αγοράς του ομολόγου.
Στην ίδια δικογραφία περιγράφεται κινηματογραφικό, σχεδόν, περιστατικό με την ελβετική αστυνομία να κατάσχει δέμα στο οποίο ήταν στοιβαγμένα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία προορίζονταν για τους λογαριασμούς δυο εκ των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του ΤΣΠΕΑΘ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται μάλιστα κατάθεση του οδηγού του φορτηγού ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς το περιστατικό και κατονομάζει τους αποδέκτες του πολύτιμου πακέτου.
Η επίμαχη συνεδρίαση και το δομημένο ομόλογο
Στην συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου 2006 στην οποία αποφασίστηκε η αγορά του «περίφημου» ομολόγου ήσαν παρόντες ο πρόεδρος κ Δ. Καπράνος, ο κ Γιώργος Αϊδίνης, εκπρόσωπος των εκδοτών, η κυρία Αρτεμις Θεολογή, ο κ Ι. Παπαδάκης, τότε διευθυντής του ταμείου, η κυρία Μαρία Καρατζά και ο κ. Σπ. Σαρρής, νομικός σύμβουλος.
Από τη συνεδρίαση έλειπαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ταμείου, ενώ το καταστατικό του Ταμείου ορίζει σαφώς πως πρέπει να προσκαλούνται και να συμμετέχουν και οι δύο. Αντ’ αυτών συμμετείχε μία υπάλληλος του ταμείου, η κυρία Ελευθερία Μπίκου, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο ο κ. Καπράνος, ο κ. Παπαδάκης και η κυρία Θεολογή.
Με αυτή την ελλειπή σύνθεση το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου αποφάσισε ομόφωνα την αγορά ενός επενδυτικού προϊόντος το οποίο οι ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «υψηλού ρίσκου». Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών το ομόλογο τιμολογούνταν τη στιγμή της έκδοσής του περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 70% της ονομαστικής του αξίας.
Οπως προκύπτει από το απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης το διοικητικό συμβούλιο έχοντας υπόψη «την πρόταση του προέδρου για την αγορά Ομολόγου Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 130.000.000 ευρώ μέσω της “Τρωύλος ΚΕΠΕΥ” το οποίο θα έχει εικοσαετή διάρκεια με προσφερόμενο κουπόνι για τα πέντε πρώτα χρόνια σταθερό 6% και για τα επόμενα μέχρι τη λήξη του προϊόντος το κουπόνι θα αλλάξει σύμφωνα με το 10ετές ευρωπαϊκό επιτόκιο ανταλλαγής (CMS 10Y EUR)» και την εισήγηση του διευθυντή κ. Παπαδάκη σύμφωνα με την οποία «η οικονομική κατάσταση του ταμείου είναι καλή και επιτρέπει την επένδυση αυτή» αποφάσισε την αγορά του ομολόγου.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το συμβούλιο αποφάσισε επίσης την επικύρωση των πρακτικών ως προς το θέμα αυτό «αυθημερόν λόγω του επείγοντος». Οπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές η περιγραφή του ομολόγου στο απόσπασμα των πρακτικών είναι το λιγότερο ασαφής και δεν περιγράφει λεπτομερώς το ομόλογο που τελικά αγοράστηκε.
Το ομόλογο, πριν καταλήξει στο ασφαλιστικό ταμείο, ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια δαιδαλώδη διαδρομή από την Εμπορική Τράπεζα που ήταν ανάδοχος της έκδοσης, στην Calyon, επενδυτικό βραχίονα της Credit Agricole, στη συνέχεια στην Proton Bank και τέλος στην κυπριακή χρηματιστική εταιρεία «Τρωύλος» από την οποία το αγόρασε στο 100% της αξίας του το ΤΣΠΕΑΘ.
Τον Μάιο του 2007 ετιμολογείτο στο 80% – 82% της ονομαστικής αξίας του, δηλαδή «έγραφε» λογιστική ζημιά 23,4 – 26 εκ. ευρώ. Το ομόλογο με κωδικό XS0260349492 αναρτήθηκε στη διεθνή πλατφόρμα μόλις στις αρχές Απριλίου και δεν φέρει ενδεικτική τιμή.
Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) στις 24 Απριλίου 2007 να ανακαλέσει ολικώς την άδεια λειτουργίας της Τρωύλος ήρθε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΚ η απόφαση της ανάκλησης της άδειας οφείλεται στη μή συμμόρφωση της εταιρείας «με τους περί των επιχειρήσεων παροχής επενδυτών υπηρεσιών νόμους». Επίσης, αποφάσισε να αποστείλει τα στοιχεία της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να αποφανθεί αν συντρέχουν λόγοι ποινικής ευθύνης για τα στελέχη της εταιρείας.
Γιάννα Παπαδάκου, Δημήτρης Γαλάνη