Απολύτως ικανοποιημένοι εμφανίζονταν στη ΝΔ από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς εξασφαλίστηκαν οι τρεις βασικοί στόχοι του Αντώνη Σαμαρά με κυριότερο – όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του – την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Επίσης, ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση θα περιοριστεί στην εξασφάλιση της έκτης δανειακής δόσης, στην προώθηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και κατόπιν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ο ακριβής χρόνος των εκλογών αναμένεται να καθοριστεί και κατά τις συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο του οικονομικού επιτελείου και των εξ απορρήτων συμβούλων του κ. Σαμαρά (Χρήστος Σταϊκούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης) που άρχισαν ήδη από προχθες το βράδυ, καθώς εξαρτάται απόλυτα από τον χρόνο που απαιτείται για να μπει σε «τροχιά» εφαρμογής η νέα δανειακή σύμβαση. Στη Λεωφόρο Συγγρού, ωστόσο, θεωρούν ότι με επιτάχυνση των διαδικασιών μπορεί να προκηρυχθούν το αργότερο έπειτα από ένα τρίμηνο.
Η ΣΥΝΘΕΣΗ
Ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι δεν θα επιδιώξει τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στο νέο σχήμα, με εξαίρεση τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σταύρο Δήμα, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση αντιπροέδρου και θα έχει ουσιαστικά ρόλο «επόπτη» από την πλευρά της ΝΔ για την κυβερνητική λειτουργία. Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά να μην επιθυμεί τη συμμετοχή άλλων γαλάζιων στελεχών στην κυβέρνηση, με προφανή στόχο να μην εμφανίζεται ότι πρόκειται για «συγκυβέρνηση» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ…
Με στόχο εξάλλου να προσδώσει στο νέο σχήμα και «υπηρεσιακό» χαρακτήρα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει αλλαγή υπουργών τουλάχιστον σε τέσσερις τομείς που είθισται να αλλάζουν χέρια σε μια προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει να αναλάβουν πρόσωπα εκτός κομμάτων, στο πρότυπο των υπηρεσιακών υπουργών (πανεπιστημιακοί κ.λπ.).