Η ομάδα θα αποτελείται από 15-20 γονείς παιδιών όλων των ηλικιών
Το τελευταίο, αρκετά μεγάλο διάστημα όλοι οι Έλληνες βιώνουν ιδιαίτερα έντονες ψυχοπιεστικές καταστάσεις με τις αντίστοιχες συναισθηματικές αντιδράσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης σε σημείο που μιλάμε για ένα λαό σε κατάθλιψη. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με αφορμή την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι παρουσιάζουν έξαρση σε νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθειες), ψυχικές διαταραχές (π.χ. αγχώδεις διαταραχές, και απόπειρες αυτοκτονίας) αλλά και σωματοποιημένες ασθένειες (π.χ. πονοκέφαλοι, έλκος, κολίτιδες κά).Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι και οι ευάλωτοι σε ψυχικά ή σωματικά νοσήματα και όπως φαίνεται ο αντρικός πληθυσμός που «γονατίζεται», ίσως και περισσότερο, από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και αυτό γιατί ο άντρας ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται ο «ισχυρός», «αυτός που πρέπει να προστατεύει και να συντηρεί την οικογένεια».
Αυτό είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο γι’ αυτόν που απολύεται καθώς δεν χάνει μόνο τη δουλειά του αλλά και μέρος της ταυτότητάς του. Επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχική του υγεία είναι ότι ο ρόλος του δεν του επιτρέπει να μιλήσει για τα προβλήματά του ούτε στα κοντινά του πρόσωπα, πόσο μάλλον σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αδυνατεί να παραδεχτεί ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και να ζητήσει υποστήριξη προτιμώντας να το αγνοήσει .Ίσως πιστεύει πως έτσι προστατεύει την οικογένειά του και τον ίδιο του τον εαυτό. Δυστυχώς όμως η μη παραδοχή είναι κάτι που τον καθηλώνει σε μια επώδυνη κατάσταση κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του με τα κοντινά του πρόσωπα. (νεύρα, θυμός, κατάχρηση αλκοόλ).
Πρόσφατα, ο Βρετανικός Οργανισμός Ψυχικής Υγείας, ύστερα από μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 2000 ενήλικοι άντρες διαπίστωσε:
• Το 40% των αντρών βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις για τα επαγγελματικά και τα οικονομικά τους και αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια
• Μόλις το 29% συζητάει με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο τα προβλήματά του
• 1 – 7 άντρες εμφανίζουν κατάθλιψη 6 μήνες μετά την απόλυσή τους
Είδαμε πως η οικονομική κρίση επηρεάζει αντίστοιχα άντρες και γυναίκες. Πώς όμως επηρεάζει την οικογένεια; Είναι φυσικό όταν οι γονείς βιώνουν καταστάσεις στρές για μακρά χρονική περίοδο χωρίς να έχουν αναπτύξει ικανοποιητικούς τρόπους διαχείρισής τους, αυτό οδηγεί σε άσχημες οικογενειακές σχέσεις, συχνά λόγω αντιπαλοτήτων μεταξύ των γονιών ή μεταξύ των γονιών και των παιδιών, για τα χρήματα.
Για όσο διάστημα η αντιπαλότητα αυξάνεται και οι σχέσεις του ζευγαριού περνούν από κρίση, τα γονικά καθήκοντα επηρεάζονται αρνητικά: Οι γονείς συμμετέχουν λιγότερο στη φροντίδα των παιδιών, δεν είναι πολύ στοργικοί, και είναι ασυνεπείς σε θέματα πειθαρχίας(μεταξύ των συνεπειών της οικονομικής κρίσης καταγράφεται από τη σχετική βιβλιογραφία η αύξηση της ενδο-οικογενειακής βίας συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης ανηλίκων). Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό το οικογενειακό κλίμα θέτει ιδιαίτερα τους εφήβους σε κινδύνους με πιθανές αρνητικές συνέπειες όπως οξυθυμία, εκπαιδευτικές δυσκολίες και αντικοινωνική συμπεριφορά. Η οικονομική κρίση επηρεάζει επομένως τα παιδιά γιατί αναστατώνει τους γονείς τους, και κατά συνέπεια δημιουργεί προβλήματα για τα ίδια.
Γνωρίζουμε ότι μια από τις βασικές ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του αναπτυσσόμενου ατόμου είναι να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας , σταθερότητας και προστασίας. Και αυτό δεν κλονίζεται αν οι γονείς δεν έχουν να του πάρουν τη φίρμα που του έπαιρναν μέχρι τώρα ! Κλονίζεται όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους σε κατάρρευση. Επομένως η μείωση του εισοδήματος δεν έχει αναγκαστικά αρνητικές συνέπειες για τα ίδια τα παιδιά. Αυτό που μετράει είναι το πώς η οικονομική κρίση επιδρά στη συναναστροφή με τους γονείς τους
Πως λοιπόν πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς; Η οικονομική κρίση ίσως μας βασανίσει αρκετό καιρό ακόμα. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς ώστε παρόλες τις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες να συνεχίσουν να δίνουν ασφάλεια στα παιδιά τους; Πως μπορούν να ελέγξουν τις δικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις απέναντι στο φόβο ή την πραγματικότητα της απώλειας του εισοδήματός τους;
Το Κέντρο Πρόληψης «Ορίζοντες» Γρεβενών διοργανώνει ομάδα γονέων με θέμα : «Συζητώντας για την κρίση… Η κρίση και οι κρίσεις στην οικογένεια».
Στόχος της ομάδας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να συζητήσουν για την έννοια της κρίσης αναπτύσσοντας παράλληλα στρατηγικές αντιμετώπισής της.
Η ομάδα θα επεξεργαστεί τα παρακάτω θέματα:
• Η έννοια ,το περιεχόμενο και οι τύποι της κρίσης
• Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσεις στην οικογένεια. Οικονομική κρίση και άλλες κρίσεις στην οικογένεια
• Στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης
Η ομάδα θα αποτελείται από 15-20 γονείς παιδιών όλων των ηλικιών και θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 8-10 , 2ωρες απογευματινές συναντήσεις.
Δηλώσεις συμμετοχής: Κέντρο Πρόληψης τηλ 2462087092,fax 2462087090,
e-mail kporizontes@yahoo.gr , υπόψη κα. Κολονίτσιου Φανή.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΜΜΟΣ