Κορυφώνονται οι διεργασίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της ΠαρασκευήςΣε αναβρασμό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ

Ήδη από το πρωί βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου την επαύριο της ψηφοφορίας.

Ο κ. Παπανδρέου άλλαξε τρεις φορές θέση, μέσα σε μία ημέρα, στο θέμα συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι επικεφαλής της ομάδας των υπουργών που έχουν έρθει σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Του είπαν ότι πρέπει να φύγει ήρεμα, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος» δήλωσε πηγή από την Αθήνα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συμφώνησε να παραιτηθεί. (Το κλίμα) ήταν πολύ πολιτισμένο, δεν υπήρχε ένταση» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η πρωτοβουλία που πήρε για το δημοψήφισμα.

«Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» είπε η ίδια πηγή.

Υπουργός που ήταν παρών στη συνάντηση ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί αφού επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτή ήταν η συμφωνία. Όμως τώρα αυτό αποδεικνύεται δύσκολο γιατί ο Σαμαράς θέτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις» φέρεται να είπε.

Νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε διευκρινίσει τη θέση του για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής

Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές.

«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε.

Την εκτίμηση ότι ίσως δεν φθάσουμε έως την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα εξέφρασε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ των άμεσων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Όπως είπε, εάν κάτι τέτοιο δεν ξεκινήσει εντός της ημέρας και εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπανδρέου «δεσμεύεται από τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για συνεργασία από την επομένη».

«Βέβαια, αυτό χρειάζεται δύο, όπως το ταγκό» σημείωσε ο κ. Χυτήρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει και ο κ. Σαμαράς να επιδείξει διάθεση για συνεννόηση.

«Ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ οξύς χθες και είπε εκείνα τα “δεν συμπράττω, δεν συνεργάζομαι”. Νομίζω ότι και ο κ. Σαμαράς δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Νομίζει ότι η αιτία για όλα τα κακά είναι το ΠΑΣΟΚ. Και αν φύγει αυτό, θα είναι όλα ρόδινα. Όμως, πρέπει να αντιμετωπίσεις την κρίση για να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι» παρατήρησε.

Ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι επιδιώκει να υλοποιηθεί η συνεργασία, επισημαίνοντας ότι «η στιγμή μάς υπερβαίνει».

Ερωτηθείς για τις παλινωδίες του πρωθυπουργού σε σχέση με τις προθέσεις του για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κ. Χυτήρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για «αδράνεια, καθώς νομίζουμε ότι είμαστε σε προηγούμενο στάδιο. Μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό».

«Την ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν, θα πρέπει να έχουμε νέα μεταβατική κυβέρνηση», δήλωσε το πρωί, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο πρώην υπουργός Κ. Γείτονας.

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και πως ισχύει ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν θέτει όρο να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης».

Ο Μίμης Ανδρουλάκης, με δηλώσεις του είπε: «Από τη στιγμή που πήρε πίσω το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου, θα απελευθερωθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Θα ψηφίσω τον Παπανδρέου, αν έχω τη βεβαιότητα ότι ανοίγουν οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας».

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed