Στην σύνοδο των Καννών του G20 κρίνονται τα πάντα για την ευρωζώνη, την Ελλάδα και την κυβέρνηση, καθώς στη συνάντηση αναμένεται να δοθεί η τελική, πιθανώς, μάχη για τη διευθέτηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την τύχη της χώρας
Η συνάντηση προσέλαβε δραματικό χαρακτήρα, έπειτα από την εσπευσμένη πρόσκληση που έλαβε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου να παραστεί σε αυτήν, λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από την ανακοίνωσή της απόφασής του να θέσει σε δημοψήφισμα την έγκριση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.
Η ανακοίνωση αυτή προξένησε τριγμούς στην κυβέρνηση στην Αθήνα, με αποχωρήσεις και αποστασιοποιήσεις βουλευτών, ενώ στην Ευρώπη προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων και αρνητικά δημοσίευμα του Τύπου.
Την ίδια στιγμή, στις εξελίξεις παρενέβη ανοιχτά η αμερικανική πλευρά. Με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να θέσει τη συμφωνία των Βρυξελλών σε δημοψήφισμα, καταδεικνύει την ανάγκη για ταχεία δράση της ΕΕ, με στόχο την επίλυση της κρίσης χρέους.
Αμερικανο-ευρωπαϊκή σύγκρουση
Κατόπιν αυτών, στην σύνοδο του G20 αναμένεται να εκδηλωθεί με ανοιχτό τρόπο η αμερικανο-ευρωπαϊκή σύγκρουση για την κρίση χρέους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα να είναι ανοιχτές και την αβεβαιότητα να κορυφώνεται.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να έχει στο περιθώριο της Συνόδου που πραγματοποιείται στις Κάννες το απόγευμα της Τετάρτης συναντήσεις με τον πρόεδρο Σαρκοζί και την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ (κκ. Μπαρόζο, Γιούνκερ, Τρισέ), ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης με την αμερικανική πλευρά (πιθανώς με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τιμ Γκάιτνερ ή και τον πρόεδρο Ομπάμα).
Αντικείμενο των συζητήσεων εκτιμάται – βάσει και των δηλώσεων του κ. Σαρκοζί – ότι θα είναι οι όροι υλοποίησης της συμφωνίας των Βρυξελλών αλλά και ο χρόνος εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά είναι το αν και το πώς θα εκδηλωθεί αμερικανική πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και το πώς θα εκφραστούν οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις με επίκεντρο την Ελλάδα.
Ολα κρίνονται την Παρασκευή
Την ίδια στιγμή, καταλυτικές είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πλέον εξασθενήσει δραματικά και η αμφισβήτηση των επιλογών του κ. Παπανδρέου είναι ανοιχτή από μεγάλη μερίδα βουλευτών και ένα τμήμα του υπουργικού συμβουλίου.
Η επιστροφή του κ. Παπανδρέου από τις Κάννες συμπίπτει με την κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Ο κ. Παπανδρέου ευελπιστεί ότι θα επιστρέψει από τη σύνοδο του G20 με νέα δεδομένα ως προς τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα δεδομένα αυτά, όποια κι αν είναι, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν καθοριστική παράμετρο της συζήτησης και της ψηφοφορίας της Παρασκευής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία είτε θα εξασφαλίσει μία ακόμη πίστωση χρόνου, είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το αδιέξοδο, και σε μία τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσει ως πιθανότερο ενδεχόμενο την προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις και πολλών κοινοβουλευτικών στελεχών της συμπολίτευσης.