Να θολώσει τα νερά και να απενοχοποιηθεί από τον χαρακτηρισμό του γκαουλάιτερ-τοποτηρητή της Ελλάδας επιχείρησε χθες ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χορστ Ράιχενμπαχ
Ο «υπερπρωθυπουργός» προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να διαλύσει τις υπόνοιες ότι πίσω από τον μανδύα της παροχής τεχνογνωσίας κρύβεται ο ίδιος ως ο επικεφαλής της ομάδας επιτροπείας της Ελλάδας, με τις… ευλογίες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Στις τοποθετήσεις του, όμως, ο κ. Ράιχενμπαχ όχι μόνο επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί, αλλά έσπευσε και να μοιράσει «βιλαέτια» στους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας, όπως έκαναν ακριβώς οι γκαουλάιτερ του ναζιστικού καθεστώτος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η ελληνική δικαιοσύνη στη Γαλλία και τη Γερμανία, η δημόσια διοίκηση στη Βρετανία, στην Ολλανδία ενέργεια και περιβάλλον και η υγεία, η ανάπτυξη και η φορολογία, πεδίο ελεύθερο για συμμαχίες με άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου-παρωδία, που παραχώρησε ο κ. Ράιχενμπαχ στους Ελληνες και τους ξένους δημοσιογράφους, κινδύνεψε δύο φορές να τιναχτεί στον αέρα. Η πρώτη πριν από την έναρξή της, καθώς οι εκπρόσωποι Τύπου ενημερώθηκαν ότι ο «πολύς» κ. Ράιχενμπαχ δεν θα δεχτεί ερωτήσεις και απλώς θα κάνει μια ανακοίνωση, υπό μορφή διαγγέλματος, για τις επαφές που είχε με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Υστερα από έντονες αντιδράσεις, συμβιβάστηκε με περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων. Η δεύτερη ήταν κατά τη λήξη της, όταν ένας Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Ράιχενμπαχ πώς αισθάνεται που τον θεωρούν γκαουλάιτερ, για να απαντήσει ο τελευταίος ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τέτοιες συγκρίσεις με παλαιότερες γερμανικές περιστάσεις.
Ο Γερμανός τοποτηρητής δεν απέφυγε πάντως να κατονομάσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου ως τον υπεύθυνο που η Τask Force βρίσκεται στη χώρα. «Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν και τον κ. Μπαρόζο, και βρισκόμαστε εμείς στην Ελλάδα» δήλωσε με νόημα. Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, ο κ. Ράιχενμπαχ, θέλοντας να αποποιηθεί μερίδιο των ευθυνών που έχει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, υποστήριξε ότι ο ρόλος της ομάδας δράσης «δεν είναι ούτε να συνυπογράφει ούτε να σφραγίζει έγγραφα υπουργείων».
Πάντως, ο επικεφαλής της Τask Force έσπευσε να ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, οι πολίτες να αποφεύγουν να… αρρωσταίνουν, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη δυνατότητα που υπάρχει για σημαντικές περικοπές στην ποσότητα φαρμάκων και συνολικά στον κλάδο της Υγείας, μέσω «οριζόντιων μεταρρυθμίσεων». Την ίδια στιγμή μίλησε για εξάπλωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ακολουθώντας τα γαλλικά και γερμανικά πρότυπα, ενώ σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, την ενέργεια και το κτηματολόγιο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της Ολλανδίας κυρίως, αλλά θα γίνουν «συμμαχίες και με άλλες χώρες της Ε.Ε».
Ο κ. Ράιχενμπαχ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το τραπεζικό σύστημα και παραπέμποντας ουσιαστικά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Δεν αναφέρθηκε, όμως, στις πολιτικές της Κομισιόν, την οποία εκπροσωπεί και που με τις αποφάσεις της έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη, βαθιά ύφεση, στραγγίζοντας τη ρευστότητα από την αγορά.
Μάλιστα, ο Γερμανός πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης χτύπησε καμπανάκι για τον κίνδυνο να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, αν κάποια έργα δεν ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2012.