Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις. Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Παπανδρέου, που οδήγησε τη χώρα στα βράχια, πλησιάζει, καθώς δεν μπορεί να διασωθεί ούτε μετά την προχθεσινή δραματική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα κόλπα και οι ελιγμοί στα οποία κατέφευγε έως τώρα εξαντλήθηκαν. Τα πολιτικά παιχνίδια και οι εκβιασμοί που χρησιμοποιούσε δεν αποδίδουν πια. Αλλος δρόμος από την προκήρυξη εκλογών, όπως παραδέχονται το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει. Οσο και να προσπάθησε να το αποφύγει, η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης των αλλεπάλληλων Μνημονίων για το μοιραίο ραντεβού με την Ιστορία άρχισε.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι κάλπες προγραμματίζεται να στηθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου επιχειρούσε έως τώρα να μην πιει το πικρό ποτήρι και να παραμείνει, όσο γινόταν περισσότερο, γαντζωμένος στην εξουσία. Πλην του ιδίου, του οικογενειακού περιβάλλοντός του και μερικών αυλικών, ουδείς άλλος πια όμως συμφωνεί μαζί του για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι αντιλαμβάνονται πως μετά το «κούρεμα» -και τους όρους που πάει να γίνει- θα υπάρξει εφιαλτική επιδείνωση της οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, ακόμη και με τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων· και ο δεύτερος είναι ότι τα στελέχη και οι βουλευτές θέλουν να έχει «επόμενη μέρα» το ΠΑΣΟΚ, έστω και ως αντιπολίτευση ύστερα από μια εκλογική συντριβή. Οπως τονίζουν μάλιστα στις μεταξύ τους συσκέψεις, αν συνεχιστεί μερικούς μήνες ακόμη το σημερινό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ απειλείται με πολυδιάσπαση και πλήρη εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη. Γι’ αυτό και χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι «καλύτερα να συντριβούμε τώρα, παρά να διαλυθούμε εντελώς αργότερα».
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στον κ. Παπανδρέου έχει διαμηνυθεί πως αν δεν προχωρήσει άμεσα σε εκλογές κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με γενική ανταρσία του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με μια εξευτελιστική πτώση της κυβέρνησης σε μια από τις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, υπήρχε επιπλέον ο κίνδυνος να αποκαθηλωθεί και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πήγαινε προς τις εκλογές με άλλον αρχηγό.
Με τη φορά που έχουν πάρει τώρα τα πράγματα, ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να ωραιοποιήσει όσο μπορεί τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για να θέσει και ανάλογα εκλογικά διλήμματα, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει εσωκομματική ασυλία και προστασία εν όψει της αποχώρησής του από την εξουσία.
Προς το παρόν είναι βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα συναντήσει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα. Η απαισιοδοξία που επικρατούσε ήδη από χθες μεταξύ στελεχών σε κυβέρνηση και κόμμα, κυρίως όμως η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στην κρίσιμη κατάσταση, δεν θύμιζε σε τίποτα το «πανηγυρικό» κλίμα του Ιουλίου. Μετά την επιστροφή και αφού συνεδριάσει κατ’ αρχάς το υπουργικό συμβούλιο, θα συγκαλέσει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ενημερωθούν τα υπόλοιπα κόμματα. Επίσης, σε άγνωστο ακόμη χρόνο θα γίνει συζήτηση και στη Βουλή, ενώ ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης μέσα στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι υπουργοί έγιναν έξαλλοι επειδή κρατήθηκαν στο σκοτάδι για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα ο κ. Παπανδρέου ειδοποίησε ότι θα κάνει τηλεδιάσκεψη πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, με τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής τα οποία κλήθηκαν για τον σκοπό αυτό να βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ματαίως όμως. Ολοι τους έμειναν, ως αργά τη νύχτα, με το ακουστικό στο χέρι…