Ωφείλει 586 χιλιάδες ευρώ στην Εφορία
Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη στον 1ο ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης πήρε η 62χρονη ιδιοκτήτρια γνωστής εταιρίας εμπορίας ενδυμάτων και υποδημάτων, η οποία συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ.
Η επιχειρηματίας που συνελήφθη μετά από επιχείρηση του ΣΔΟΕ και της Ασφάλειας, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για μη απόδοση ΦΠΑ σε βαθμό κακουργήματος.
Ακολούθως, παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ειδικό ανακριτή από τον οποίο πήρε προθεσμία. Έως την απολογία της κρατείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η 62χρονη κατηγορείται ότι από τον περασμένο Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2011 δεν απέδωσε ΦΠΑ, ύψους 586 χιλιάδων ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί πρόστιμο της τάξεως των 85 χιλιάδων ευρώ.
Η σύλληψή της έγινε μετά από εγκύκλιο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που διαβιβάστηκε στις κατά τόπους εισαγγελίες όλης της χώρας, για την εφαρμογή του τροποποιημένου νόμου που προβλέπει τη σύλληψη κατηγορουμένων, με την αυτόφωρη διαδικασία, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 75 χιλιάδων ευρώ και πάνω.
Η παραπάνω εταιρία, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο που συνέταξε το ΣΔΟΕ με επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και δεν έχουν αποδώσει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ, υπάρχει λίστα με δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, μερικές από τις οποίες ξεπερνούν και το 1 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια.
Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η είδηση για τη σύλληψη της πασίγνωστης ιδιοκτήτριας αλυσίδας καταστημάτων δεν έσκασε σαν βόμβα στη Θεσσαλονίκη καθώς η αγορά γνώριζε πως η εταιρεία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ότι έχει κάνει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99 και να κηρύξει πτώχευση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα τοποθετήθηκε τρίτο πρόσωπο στη θέση του προέδρου της εταιρείας. Σχεδόν τα μισά από τα καταστήματά της έχουν κλείσει και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και χρέη από μισθώματα και διαφημιστικές καταχωρίσεις.
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας άγγιξε τα 52 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση έναντι του 2005 κατά 8%. Τα οικονομικά προβλήματα σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν στις αρχές του 2009.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ενασχόληση της συλληφθείσας με το εμπόριο ξεκίνησε το 1972, όταν δημιούργησε δύο καταστήματα στην Καλαμάτα, όπου ο σύζυγός της εργαζόταν ως γιατρός. Από μικρή είχε το μικρόβιο με το εμπόριο και την ένδυση, ο πατέρας της άλλωστε διέθετε στη Θεσσαλονίκη βιοτεχνία ρούχων. Έζησε και μεγάλωσε μέσα στα υφάσματα και τα ραφτικά.
Το 1977 μετακομίζει με το σύζυγό της στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει στο Ωραιόκαστρο τη δική της βιοτεχνία με τη γνωστή επωνυμία. Λίγα χρόνια αργότερα αποκτά το δικό της κατάστημα στον Φοίνικα. Το 2000 δημιουργείται το στοκ κατάστημα της εταιρείας και τo 2002 δημιουργείται το δεύτερο κατάστημα αυτήν τη φορά στο κέντρο της πόλης. Τον Μάρτιο του 2004 το κτίριο του γνωστού κινηματογράφου “Ηλύσια” ανανεώθηκε και έγινε ένα ακόμη κατάστημα που ανήκε στην γνωστή εταιρεία. Τον Οκτώβριο του 2005 ανήγει ένα ακόμη κατάστημα σε γνωστό εμπορικό της Θεσσαλονίκης και η ανοδική πορεία συνεχίστηκε με το άνοιγμα 3 καταστημάτων στην Αθήνα.
Με την “οικογενειακή επιχείρηση” όπως αρέσει στην ιδια την ιδιοκτήτρια να την αποκαλεί ασχολούνται οι δύο της γιοι, αλλά και η γονείς της, με συνοδοιπόρο και ιθύνοντα νου τον σύζυγό της.