Η Βουλγαρία επωφελείται από τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Σιμεών Ντιάνκοφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, λέγοντας ότι οι συμπατριώτες του χαίρονται σε ένα κάποιο βαθμό για τα δεινά των Ελλήνων.
“Παρότι δεν είναι ωραίο, υπάρχει κάποιος βαθμός χαιρεκακίας (απέναντι στην Ελλάδα), γιατί η Βουλγαρία πάντοτε συγκρίνεται με την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών.
“Εχουμε τώρα την εντύπωση ότι οι Έλληνες τα πηγαίνουν χειρότερα από εμάς. Αυτό μάς βοηθά πολύ ως κυβέρνηση”, τόνισε. Επί μακρόν οι Βούλγαροι που αποδέχτηκαν τις θυσίες για να διατηρηθεί το χρέος τους σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη (16% του ΑΕΠ το 2010) κοίταζαν με φθόνο από την πλευρά των ελλήνων γειτόνων τους λόγω του υψηλότερου επίπεδου διαβίωσής τους.
“Επωφελούμαστε από το γεγονός ότι το περιβάλλον επιδεινώθηκε για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα”, είπε ο Ντιάνκοφ. Τα δύο τελευταία χρόνια “σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις έχουν φύγει από την Ελλάδα και λειτουργούν στη Βουλγαρία”, σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ πολλοί Έλληνες έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε βουλγαρικές τράπεζες”. Ο υπουργός υπολογίζει ότι το ύψος της εισροής κεφαλαίων από την Ελλάδα ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι “πολλά λεφτά για τη Βουλγαρία”, όπως είπε.
Ωστόσο “θα προτιμούσα ο γείτονάς μας να τα πήγαινε καλύτερα, αυτό θα ενίσχυε τις ανταλλαγές”, μεταξύ των δύο χωρών, ομολόγησε ο Ντιάνκοφ.
Στοιχεία
Από μία έκθεση προκύπτει ότι «οι εγγεγραμμένες στο Εμπορικό Μητρώο της Βουλγαρίας εταιρίες με ελληνική συμμετοχή από 5% έως 100% αριθμούν περί τις 4.100. Από αυτές ενεργές υπολογίζονται οι 600 με 650.
Σύμφωνα δε με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων της Βουλγαρίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση το 2010 ήταν 2.072, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2006. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011, καταχωρίστηκαν στο Εμπορικό Μητρώο περί τις 800 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τέλους του 2011 αναμένεται η σύσταση ισάριθμων εταιριών από Ελληνες».
Οι περισσότερες από τις νεοσύστατες εταιρίες (συγκεκριμένα 800 ή 38% του συνόλου των αμιγώς ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία) είναι εγκατεστημένες κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στη Σόφια και τη Φιλιππούπολη.
Στην έκθεση αποτυπώνονται και «εκτιμήσεις από βουλγαρικής πλευράς ότι οι κυριότεροι λόγοι της αυξημένης προτίμησης της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού, εκ μέρους ελληνικών αλλά και ρουμανικών επιχειρήσεων, είναι η χαμηλή φορολογία, το φτηνότερο εργατικό κόστος, τα χαμηλότερα ενοίκια, οι μεταφορικές υπηρεσίες και το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον της.