Ο ιατρός – χειροπράκτης κ. Αλεξέι Τσυπλακώβ είναι τυπικός Ρώσος, τόσο στην όψη όσο και στη μενταλιτέ. Το ιατρείο του -γεμάτο θρησκευτικές εικόνες- αντανακλά την πίστη του στον Θεό
Η τέχνη του μετράει χρόνια παράδοσης στη χώρα καταγωγής του. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από 26 ολόκληρα χρόνια για να κάνει πράξη τον ιδιότυπο συνδυασμό επιστήμης και οστεοπαθολογίας. Είναι ιατρός κλασικής ιατρικής, διδάκτωρ ορθοπεδικής χειρουργικής – τραυματολογίας, καθηγητής της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσιογνωσίας.
«Η χειροπρακτική θεραπεύει κυρίως τις συνέπειες εκφυλιστικών αλλοιώσεων του μυοσκελετικού συστήματος» τονίζει ο κ. Τσυπλακώβ. «Στα χέρια του έμπειρου γιατρού υπάρχει και ανακούφιση και θεραπεία. Μελετούμε το ιστορικό του ασθενούς, τυχόν ακτινογραφίες ή άλλες αποκλειστικές μεθόδους, διερευνούμε ενδείξεις και αντενδείξεις για τη θεραπεία• τυπικές αντενδείξεις μπορεί να είναι οι γενετικές ανωμαλίες, π.χ. στον αυχένα, οι τοπικές φυματιώσεις, ακόμη και οι ψυχικές ασθένειες. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται άμεσα χειρουργείο, αν φερ’ ειπείν βρίσκονται σε β’ ή γ΄ στάδιο οστεοπόρωσης, δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειροπρακτική.
»Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποθαρρυντικά ευρήματα, η χειροπρακτική μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις, σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική ως και την τρίτη ηλικία. Και μάλιστα σε χρονικό διάστημα πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για την αποθεραπεία μετά το χειρουργείο. Το κόστος, δε, είναι ασύγκριτα χαμηλότερο».
Ο κ. Τσυπλακώβ επισημαίνει ότι η έννοια του κινδύνου δεν έχει θέση στη χειροπρακτική. «Εξυπακούεται ότι ο χειροπράκτης πρέπει να είναι ιατρός, να γνωρίζει πώς να ψηλαφίσει, να έχει βαθιά γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας. Όσο για το “κρακ”, τον ήχο της ανάταξης που κάνει πολλούς να ανατριχιάζουν, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν συνοδεύεται από πόνο, ειδικά αν ο χειροπράκτης προετοιμάσει, “ζεστάνει”, κατάλληλα την περιοχή».