Και οι λίστες με τα ονόματα ελλήνων μεγαλο-καταθετών που εξήγαγαν ποσά σε τράπεζες του εξωτερικούΤην Τρίτη στη Βουλή η λίστα των μεγαλο-οφειλετών

Τις καταστάσεις με τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου με ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ θα αποστείλει σήμερα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στην Βουλή –προς ενημέρωση των βουλευτών- ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ θα ακολουθήσουν και οι λίστες με τους οφειλέτες για ποσά από 150.000 ευρώ και άνω.

Επίσης θα αποσταλούν οι λίστες με τα ονόματα ελλήνων μεγαλο-καταθετών άνω των 100.000 ευρώ που εξήγαγαν ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς ωστόσο αυτά να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν. Μάλιστα, όπως είπε, «θα θέσω υπ’ όψη τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν καταθέσεις ενώ το προϊόν της εξαγωγής είναι τουλάχιστον 100πλάσιο του δηλωμένου ετήσιου εισοδήματος».

Τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών και μεγαλο-καταθετών δεν θα δημοσιοποιηθούν στην φάση αυτή καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ναι μεν αποδέχθηκε ως θεμιτή την ανάρτηση των ονομάτων στο διαδίκτυο, ωστόσο έθεσε όρους: τα στοιχεία να αφορούν μόνο εισπράξιμες φορολογικές οφειλές, να υπάρξει διαχωρισμός προσώπων (πρόσωπα που έχουν πεθάνει ή είναι σε κατάσταση πτώχευσης), αλλά και να υπάρξει ατομική ειδοποίηση προς τους οφειλέτες ώστε να προβάλλουν ενστάσεις.

Πάντως στο πολυνομοσχέδιο περιελήφθη διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αρχείο άνω των 1.000 ονομάτων η πρόσκληση θα γίνεται μέσω Τύπου, ηλεκτρονικού και μη, καθώς δεν συντρέχει λόγος στρατιωτικού ή διπλωματικού μυστικού, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «και ό,τι γνωρίζει ο υπουργός μπορεί να γνωρίζει και ο βουλευτής», ο οποίος και θα λάβει γνώση, απευθυνόμενος στην αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής, χωρίς όμως να λάβει αντίγραφο με τα ονόματα.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ των ονομάτων μεγαλο-καταθετών που περιλαμβάνονται στις λίστες θα υπάρχουν και ονόματα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και 18 πολιτών που εξήγαγαν μεγάλα ποσά ενώ λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Επίσης, διευκρίνισε ότι μεταξύ των μεγαλο-καταθετών δεν υπάρχουν βουλευτές και μετακλητοί υπάλληλοι.

Αναφορικά με την «λίστα Κουσελά», ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο κ. Κουσελάς αλλά ό,τι και να ήταν υπερκαλύπτεται από τις καταστάσεις αυτές».

Επιπλέον, με βελτιώσεις που επέφερε στο πολυνομοσχέδιο, θεσπίζεται ο σχηματισμός ενός ειδικού λογαριασμού εντός προϋπολογισμού που θα ονομάζεται λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης και στον οποίο θα συγκεντρωθεί το προϊόν μέσα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, πέραν των προϋπολογισμένων εσόδων από την είσπραξη των φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο.

Ακόμη, εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία οι επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας, ενώ αναφορικά με την κατάταξη των υπαλλήλων του Δημοσίου, διευκρινίστηκε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση νεοεισερχόμενος να υπερφαλαγγίσει έναν υπηρετούντα υπάλληλο».

Όσον αφορά τους δημοσιογράφους που εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γραφεία Τύπου κλπ.) ξεκαθαρίστηκε ότι ναι μεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολογικό καθεστώς που θεσπίζεται, αλλά στο πλαίσιο των συλλογικών τους συμβάσεων, ενώ παραμένουν στα κύρια και επικουρικά ταμεία που ασφαλίζονται μέχρι τώρα.

Ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε επίσης ότι θα εξαιρεθούν από την περικοπή συντάξεων για όσους είναι κάτω των 55 ετών, οι ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών που αποστρατεύονται με αίτημά τους έχοντας συμπληρώσει 35τία και έχοντας καταβάλλει τις εισφορές τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed