Ποιες εναλλακτικές έχουν τώρα οι Ευρωπαίοι – Η ουσία είναι πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας που βασίσθηκε σε αυτήν έχουν πια εγκαταλειφθεί από τους Ευρωπαίους…
Κυρίως γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική κρίση επιδεινώθηκε, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη του αναμενομένου, η ύφεση καλπάζει εκτός πάσης πρόβλεψης και οι αγορές χρειάζονται μια ριζική, πειστική απάντηση, μια «συνολική και βιώσιμη λύση», όπως υποσχέθηκαν και οι Μέρκελ – Σαρκοζί.
Με δεδομένο πως το ισχύον «κούρεμα» του 21%, στην περίπτωση που ακολουθηθεί στο έπακρο, δεν αναμένεται να οδηγήσει στην παραμικρή μείωση του χρέους, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τώρα ακόμα και σενάρια «σκληρής αναδιάρθρωσης» με την οποία οι ιδιώτες ομολογιούχοι, οι τράπεζες δηλαδή, θα κληθούν να διαγράψουν το 50% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.
Αυτό είναι και το κυρίαρχο σενάριο, σύμφωνα με το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ίσως σε μια παραλλαγή που κάνει λόγο για μία περίοδο χάριτος προς την Ελλάδα, για τους τόκους στα ομόλογα, έως το 2016, κάτι που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία διαγραφή της τάξης του 50%.
Το κούρεμα του 50% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το χρέος της Ελλάδας στο 112% του ΑΕΠ. Κάτι που σημαίνει «βαριές απώλειες» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όμως ακόμα κι έτσι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν φθηνότερη επιλογή για τη Γερμανία από το να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα πακέτα διάσωσης! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι «σοφοί» του Γερμανικού Ινστιτούτοτ Οικονομικών Μελετών, DIW.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης τάσσονται υπέρ ενός «κουρέματος» 50% έως και 60% (!) για την Ελλάδα και επικαλούνται μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), που δημοσιεύτηκε μάλιστα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Ζeitung, μια μελέτη που καταδεικνύει πως η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε στη Γερμανία περλι τα 49 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 60%, θα κόστιζε στη Γερμανία 45,9 δισ. ευρώ. Οι ερευνητές στήριξαν τη μελέτη τους στο σενάριο ότι οι Γερμανία θα δώσει 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών και η Ελλάδα σε πέντε χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.
Τέλος, μια άμεση κίνηση στο ελληνικό χρέος τώρα ίσως «γλυτώσει» τους Ευρωπαίους από μελλοντικούς μπελάδες. Κι αυτό γιατί όσο συνεχίζεται αυτή η «θολή εικόνα» σε Ελλάδα και συνεπακόλουθα στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις των αγορών και τα ρίσκα για τις τράπεζες. Ενδεικτικό αυτού του … προβληματισμού είναι και το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), φέρεται να προσανατολίζεται στο να συμπεριλάβει στο σενάριο των επόμενων stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών και την παράμετρο ενός “κουρέματος” 20% ΚΑΙ στα ισπανικά ομόλογα!
Κι όπως έσπευσαν να υπολογίσουν ειδικοί αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από τις ισπανικές εφημερίδες El Mundo και ABC, αυτό το πιθανό «κούρεμα» 20% στα ισπανικά ομόλογα ισοδυναμεί με ζημιές 46,33 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Προτιμότερα δεν μοιάζουν τα 45 δις για το 50 – 60% του «ελληνικού κουρέματος»;
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ