Φθηνές λύσεις, για να προσελκύσουν χιονοδρόμους, προτάσσουν οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια χειμερινή σεζόν που αναμένεται να είναι από τις πιο δύσκολες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης
Με σύνθημα «Πάμε για σκι και σνόουμπορτ, παρέα, μ’ ένα αυτοκίνητο! Πιο οικονομικά και πιο οικολογικά» τονίζουν τη δυνατότητα του –γνωστού στο εξωτερικό- συστήματος «car pooling», φιλοσοφία του οποίου είναι ότι όποιος διαθέτει χώρο στο αυτοκίνητό του, μπορεί ν’ αναζητήσει συνεπιβάτες.
Αρχικά ανακοινώνεται το μέρος που θα ταξιδέψει- στην προκειμένη περίπτωση κάποιο χιονοδρομικό κέντρο- και στη συνέχεια αναζητά επιπλέον άτομα, μέσω του διαδικτύου. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα έξοδα για όσους θέλουν να ανέβουν στο βουνό και να απολαύσουν το σκι στις χιονισμένες πλαγιές.
Άλλη οικονομική λύση είναι η ανάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, με λεωφορεία και όχι με Ι.Χ. αυτοκίνητα. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να γλιτώσουν οι χιονοδρόμοι και οι επισκέπτες από τα έξοδα της βενζίνης και των διοδίων. Μπορούν να έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στα χιονοδρομικά, μ’ ένα αυτοκίνητο, είτε να μετακινούνται με λεωφορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Χρήστος Παππάς.
Ένας τρίτος τρόπος για να προσελκύσουν κόσμο είναι η προπώληση των ετήσιων καρτών σε χαμηλότερη τιμή, από τα 320 ευρώ στα 160 ευρώ, στα χιονοδρομικά κέντρα Τρία-Πέντε Πηγάδια και Καλάβρυτα, όπου συνδυάζεται με μια δωρεάν διανυκτέρευση για δύο άτομα.
«Η φετινή σεζόν είναι δύσκολη από κάθε άποψη. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση θα επηρεάσει και τους λάτρεις του βουνού και του σκι. Πιστεύω ότι θα έχουμε κόσμο, ίσως όχι τόσο συχνά και πυκνά όσο τις προηγούμενες χρονιές. Όμως, οι σκιέρ έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και το άγχος και πιστεύω πως θα ανεβαίνουν στο βουνό, γι’ αυτό προπωλούμε φθηνές ετήσιες κάρτες», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.
Αυτή τη χρονική περίοδο, τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας βρίσκονται στη φάση της συντήρησης των αναβατήρων, του καθαρισμού και της διαμόρφωσης των πιστών. Υπολογίζεται πως οι εργασίες συντήρησης θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και οι υπεύθυνοι θα περιμένουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα να πέσουν τα πρώτα χιόνια για να υποδεχτούν σε ένα λευκό τοπίο τους σκιέρ.
«Το κάθε ένα χιονοδρομικό, αυτό το διάστημα, κάνει τις δικές του απαραίτητες εργασίες, ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί στα μέσα Δεκεμβρίου τους επισκέπτες. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ελεγχθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και θα είμαστε πανέτοιμοι με τα πρώτα χιόνια», κατέληξε ο κ.Παππάς.
Συνολικά, στη χώρα μας λειτουργούν 18 χιονοδρομικά κέντρα και τα περισσότερα βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τα χιονοδρομικά: Μαινάλου, Βασιλίτσας, Βιτσίου, Περτουλίου, Πηλίου, Καϊμακτσαλάν, Τρία – Πέντε Πηγάδια, Καρπενησίου, Ελατοχωρίου, Βίγλας, Λαϊλιά, Παγγαίου, Μετσόβου, Μαινάλου, Καλαβρύτων, Παρνασσού, Σελίου, Φαλακρού και Χρυσό Ελάφι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 190 χιλιόμετρα χιονοδρομικές πίστες, 110 τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα την ώρα.
Το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο που δε λειτούργησε τα τελευταία δύο χρόνια και γίνονται προσπάθειες να επαναλειτουργήσει φέτος είναι το Φαλακρό της Δράμας. Όσο για το Καϊμακτσαλάν προέκυψε ανάδοχος για τη λειτουργία του κέντρου για τα επόμενα δύο έτη και στον υπάρχον εξοπλισμό αναμένεται να προστεθούν νέα κανόνια και χιονοστρωτήρες.
Αντίθετα, άγονος απέβη ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας-Πισοδερίου, στο νομό Φλώρινας, καθώς δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά. Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί, κατόπιν απόφασης που θα κληθεί να λάβει η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Οι αντίπαλοι των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων
Παραδοσιακά, οι μεγάλοι «αντίπαλοι» των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων -γι’ αυτούς που άντεχε και εξακολουθεί ακόμη ν’ αντέχει η τσέπη τους- είναι τα ελβετικά, αυστριακά, γαλλικά και ιταλικά σαλέ. Άλλωστε, σε μερικά από τα διασημότερα και ακριβότερα χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, η οικονομική κρίση φαίνεται πως δεν έφτασε ποτέ…
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, που «μαγνητίζουν» τουρίστες λόγω των χαμηλών τιμών και των προσφορών που κάνουν τα πολυτελή ξενοδοχεία.
Τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα καλούνται ν’ ανταγωνιστούν αυτά του εξωτερικού, με τους υπεύθυνους να υποστηρίζουν πως δεν έχουν τίποτα να «ζηλέψουν» καθώς διαθέτουν απερίγραπτη φυσική ομορφιά. Ωστόσο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης την περσινή σεζόν παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση τα Σαββατοκύριακα, και τις γιορτές, ενώ μειωμένη ήταν η προσέλευση τις καθημερινές.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ