Πρόκειται για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου, με συνολική εκτιμώμενη δυνατότητα 250 με 300 εκατομμυρίων βαρελιών, σε βάθος 15ετίας-20ετίας
Για το Κατάκολο υπολογίζονται στα 3 εκατομμύρια βαρέλια, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων 50 έως 80 εκατομμύρια βαρέλια και στον Πατραϊκό 200 εκατομμύρια βαρέλια.
Πιο αναλυτικά:
– Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών.
Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
– Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
– Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.
Όπως δήλωσε στο Νewsit o υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης “με προσοχή και υπευθυνότητα θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην αύξηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που μας ανήκουν. Οι 3 περιοχές που πρόσφατα είπαμε ότι θα δώσουμε στη δημοσιότητα με διενθείς διαγωνισμούς πιστεύουμε και νομίζουμε οτι είναι αξιόπιστη η εκτίμησή μας αυτή, ότι μπορούν να αποφέρουν σε βάθος 15ετιας ή 20ετιας, και στην Ελλάδα και στους επενδυτές έσοδα της τάξης των 25 εως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος θα ενισχύσει τα έσοδα του κρατικού μας προϋπολογισμού και αυτό βεβαίως θα προσδιοριστεί από το είδος των συμβολαίων που θα υπογραφούν με τους αναδόχους που θα κερδίσουν τους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως είμαστε σε ένα θετικό δρόμο, δηλώνουμε την παρουσία μας στο παγκόσμιο πετρελαϊκό γίγνεσθαι και πιστεύουμε πως η υπευθυνότητα με την οποία χειριζόμαστε τα συγκεκριμένα θέματα θα φέρει και σοβαρούς επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Στο ερώτημα εάν τα τρυπάνια θα πιάσουν δουλειά εώς το τέλος τους 2012 ο κύριος Μανιάτης απάντησε “πως αυτό είναι το καλό σενάριο. Πρέπει να σας πω ότι σε γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος, έχει ξεκινήσει έρευνες από το 2002 και τρυπάνι μπαίνει σήμερα, αυτές τις μέρες. Αρα είναι μια διαδικασία που τραβά σε μάκρος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιδιώκουμε αυτούς τους χρόνους να τους συντμήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Θέλω να ελπίζω πραγματικά ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούμε, μάλλον στο τέλος του 2012 θα είμαστε έτοιμοι για το πρώτο γεωτρύπανο αλλά δε θέλω να δεσμευτώ για αυτο γιατί υπάρχουν πολλοί παραγόντες που θα παίξουν ρόλο. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε εάν και πόσες ενστάσεις θα υπάρξουν και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκδίκασή τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι οτι εμείς ως χώρα θα τρέξουμε τη διαδικασία όσο πιο σύντομα γίνεται”.
Από 01/01/2012 θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφεροντος και υπολογίζεται οτι έως το τελος του 2012 πετρελαϊκές εταιρείες θα εχουν εγκαταστήσει τα τρυπάνια τους.
‘Ολο αυτό αναμένεται να αποφέρει στην Ελλάδα 25 δισ.