Αδύνατη μοιάζει η θέσπιση αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων – Εκτός ατζέντας Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα
Σημαντικό κώλυμα διαπιστώνεται στο σύστημα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς παρατηρείται αδυναμία στην θέσπιση αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων για την εφαρμογή του μέτρου. Βάσει αυτού η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο, προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του δημοσίου τομέα κατά 30.000 θέσεις εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος.
Επιπλέον, σημαντικό είναι το ζήτημα που προκύπτει με το θέμα της καταβολής αποζημίωσης σε όσους εν τέλει απολυθούν από θέσεις αορίστου χρόνου ή και μονίμων υπαλλήλων.
Υπουργικό «εκτάκτου ανάγκης»
Τα προβλήματα έχουν επισημανθεί σε συσκέψεις και επαφές μεταξύ συναρμοδίων τις τελευταίες ημέρες (για το θέμα υπήρξε συνάντηση των κκ. Ρέππα και Βενιζέλου το απόγευμα της Τετάρτης) και τελική λύση θα πρέπει να εξευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο θα ασχοληθεί επίσης με το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο δημόσιο, καθώς και με μία σειρά σημαντικές εκκρεμότητες, όπως οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, οι δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την εκτέλεση του τρέχοντος και του νέου προϋπολογισμού, κ.ά.
Τελικώς όμως αποσύρθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της εφεδρείας, μετά τις διαφωνίες υπουργών για το ζήτημα της εφαρμογής της στο στενό δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα με την τρόικα, που ξεκινά το έργο της και πάλι σήμερα, Πέμπτη.
…και η τρόικα καραδοκεί
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται με βάση τα νέα, εξαιρετικά πιεστικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στις πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ.
Υπό αυτήν την ασφυκτική πλέον πίεση, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις υπουργικών συμβουλίων και κυβερνητικών οργάνων, με στόχο την προώθηση με συνοπτικές διαδικασίες όσων μέτρων δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος και να ληφθούν οι αποφάσεις για την αποδέσμευση της 6ης δόσης.
Αναζητείται μέθοδος-σκούπα
Στο πρόβλημα που προκύπτει με την εφεδρεία προστίθεται και η αντίστοιχη αδυναμία για την υποβολή ονομαστικών καταστάσεων, η οποία παρουσιάζεται και από τις διοικήσεις των ΟΤΑ, ενώ ήδη έχουν εκφραστεί και πολύ σοβαρές νομικές ενστάσεις.
Εν όψει αυτών, η κυβέρνηση έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αναζητείται αντικειμενικό κριτήριο που θα έχει αυτόματο αποτέλεσμα, δηλαδή θα λειτουργήσει ως «σκούπα» και θα θέσει εν μια νυκτί χιλιάδες εργαζομένους στο δημόσιο τομέα σε εφεδρεία.
Κλείσιμο οργανισμών
Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κριτήριο, και αυτό που συζητείται πλέον εντόνως, είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και η κατάργηση οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή όμως κατά την εξέταση τέτοιων μεθόδων αναδύονται άλλου τύπου προβλήματα, τα οποία αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων.
Πέραν αυτών, για τα οποία αναμένεται να αναζητηθούν τελικές λύσεις στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τις αμέσως επόμενες ημέρες και αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το διήμερο ταξίδι του στην Πολωνία, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο.
Θέμα αυτή τη φορά αναμένεται να είναι η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στη Βουλή.
Σε αυτό αναμένεται να προστεθεί και η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ήδη από τις πρώτες ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου έχει προκαλέσει σύγχυση και αντιδράσεις από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο και από τους πολίτες.