Τι κι αν προχθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία;
Περίπου 40 φορείς του δημόσιου τομέα, που είχαν «διαταχθεί» από την κυβέρνηση να ετοιμάσουν λίστες με εργαζομένους που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δεν έστειλαν ως όφειλαν τις σχετικές καταστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στην αρμόδια ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ, προχωρώντας σε ένα άτυπο «αντάρτικο». Κάποιοι από αυτούς ζήτησαν και πήραν ολιγοήμερη παράταση, όπως παραδέχτηκε μιλώντας στη «δημοκρατία» αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου.
Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, οι λίστες μπλοκαρίστηκαν από τους εργαζομένους λόγω κατάληψης των γραφείων, ενώ και προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών δήλωσαν απρόθυμοι να τις συντάξουν.
Από το οικονομικό επιτελείο προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, όμως η πραγματικότητα είναι ότι το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, που ισοδυναμεί με απόλυση και το οποίο αφορά το 10% των 42.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτούς τους φορείς, δηλαδή περίπου 4.200, βρίσκει ισχυρά αναχώματα.
Οι διοικήσεις πολλών φορέων του Δημοσίου συμφωνούν με τους εργαζομένους να μην αποστείλουν λίστες με πλεονάζον προσωπικό ή να αποστείλουν επιστολές με τις οποίες θα γνωστοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό. Ενδεικτικό αυτής της προχειρότητας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης είναι ότι την επιστολή με την οποία ζητούνται κατάλογοι υπεράριθμου προσωπικού έλαβαν και φορείς που δεν παίρνουν κρατική επιχορήγηση!
Επίσης, υπάρχουν και άλλοι φορείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν εργαζομένους στην εργασιακή εφεδρεία, όπως ο Οργανισμός Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., που έχει μόλις τρεις εργαζομένους και αδυνατεί να καλύψει το όριο του 10%. Ιδια κατάσταση και με την πρώην Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στη λίστα παρά το γεγονός ότι από τις 2 Μαρτίου έπαψε να υφίσταται και λειτουργεί μόνο ως παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών της Αθήνας.
Προτεραιότητα για τη λίστα της εργασιακής εφεδρείας – απόλυσης έχουν, με βάση την επιστολή που εστάλη στους 151 φορείς της γενικής κυβέρνησης, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα. Ακολούθως, μπαίνει το πλεονάζον προσωπικό γενικών διοικητικών καθηκόντων, καθώς και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης. Μεταξύ των φορέων που περιλαμβάνονται στις λίστες είναι η ΕΡΤ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η Αττικό Μετρό, η Εγνατία Οδός, η Κτηματολόγιο Α.Ε., ο ΟΔΙΕ, το ΙΓΜΕ, ο ΟΑΣΑ, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου.