Η στάση των βουλευτών έχει άμεση σχέση με ενστάσεις για τη στρατηγική
Μια ιδιότυπη «λευκή απεργία» μεγάλης ομάδας βουλευτών της Ν.Δ. είναι σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά για τη στάση τους σε κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εμφάνιση του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ και ενώ το λογικό θα ήταν να υπάρχει γενικότερη συστράτευση των βουλευτών, ειδικά στη Βουλή, ώστε να πολλαπλασιαστεί το μήνυμα της Ν.Δ. εντούτοις, παρατηρείται μια αποστασιοποίηση επώνυμων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μια αρκετά μεγάλη ομάδα βουλευτών έχει ακυρώσει τις εμφανίσεις της στα ΜΜΕ και αρνούνται να εμφανιστούν να υποστηρίξουν τη στρατηγική του κ. Σαμαρά ή όταν τοποθετούνται δημόσια δεν ενισχύουν επαρκώς το κεντρικό μήνυμα της Ν.Δ., δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια.
Την ίδια στιγμή, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επικρατεί πολύ μεγάλη χαλαρότητα σε σημείο που η Ν.Δ. να εμφανίζει εικόνα ενός κόμματος με χαμηλή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Μετά την παρουσία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, ενώ η Ν.Δ. όφειλε, όπως λένε κεντρικά στελέχη, να δώσει συντεταγμένα τη μάχη στη Βουλή, ειδικά τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα που μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, εμφάνιζε προβληματικά σημάδια.
Την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, εκτός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη και του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα που ήταν παρόντες, υπήρχε γενικότερα κλίμα αδιαφορίας.
Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο, ότι είχαν εγγραφεί να μιλήσουν μόλις τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. (οι κκ. Ι. Ιωαννίδης, Ι. Βρούτσης, Κ. Μουσουρούλης και η κυρίαΤσαμπίκα Ιατρίδη), για το νομοσχέδιο για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών, εν αντιθέσει π.χ. με το ΚΚΕ που μίλησαν 11 βουλευτές.
Στον απόηχο της συνεδρίασης παρενέβη δημόσια ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλας και με δήλωσή του επέκρινε τα νέα φορολογικά μέτρα, θέλοντας να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του κόμματος.
Παράλληλα μεγάλος αριθμός βουλευτών επιδεικνύει αδιαφορία για τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και δεν δείχνει να ευθυγραμμίζεται με το κεντρικό μήνυμα του κ. Σαμαρά και της ηγετικής ομάδας που επιθυμεί και ζητάει πιο επιθετική αντιπολίτευση.
Ζητάνε παρέμβαση Σαμαρά
«Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε. Είναι απαράδεκτο να μη δίνουμε κοινοβουλευτικές μάχες, μετά την εμφάνιση του Σαμαρά στη ΔΕΘ, να έρχονται νέα μέτρα και αντί να είμαστε 40-50 βουλευτές της Ν.Δ. και να ζητήσουμε το λόγο, είναι στην αίθουσα ελάχιστοι συνάδελφοι» τονίζει προς «Το Βήμα» κεντρικός βουλευτής της Ν.Δ.
Με τη στάση τους πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., όχι μόνο δεν βοηθάνε, όπως λένε κορυφαία στελέχη, τη στρατηγική του κ. Σαμαρά, αλλά «τη νοθεύουν, δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει, όχι μόνο χαλαρότητα, αλλά και μια υπόγεια διακομματική συνεννόηση με την κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν δίνονται κοινοβουλευτικές μάχες».
Μάλιστα, υπάρχει ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. που ετοιμάζεται να θέσει το θέμα λίαν συντόμως στον κ. Σαμαρά και θα του ζητήσει να παρέμβει, ώστε και η εικόνα του κόμματος να αλλάξει στη Βουλή, αλλά και να υπάρχει γενικότερη συστράτευση και όχι ραθυμία.
«Ο Σαμαράς στη ΔΕΘ χάραξε τη γραμή. Όποιος θέλει δίνει τη μάχη και όπως δεν θέλει ας μείνει στην άκρη. Ιδεολογικοί και πολιτικοί λιποτάκτες δεν χωράνε στη Ν.Δ.» τονίζει σε συνομιλία του με το «Βήμα» κεντρικός βουλευτής που θεωρείται από τους σκληρούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά.
«Κάποιοι έχουν προσωπική ατζέντα»
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και από τις εμφανίσεις των βουλευτών στα ΜΜΕ, όπου η παρουσία της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται, από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, από μέτρια έως κακή.
Στο παρασκήνιο λέγονται πολλά για τη στάση ορισμένων βουλευτών και όπως λένε, κεντρικά στελέχη, «κάποιοι δείχνουν να έχουν προσωπική ατζέντα», αδιαφορώντας για το ποια γραμμή έχει χαράξει ο πρόεδρος του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ελάχιστοι εμφανίστηκαν να υπερασπιστούν τη γραμμή της Ν.Δ. τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως π.χ. οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Κ. Μαρκόπουλος, Μαξ. Χαρακόπουλος, Ευ. Αντώναρος και Ν. Μηταράκης.
Ακόμα και το βασικό αίτημα του κ. Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, αντί να το έχουν σημαία, το υπερασπίζονται ιδιαίτερα χαλαρά και πολλές φορές, χωρίς την κατάλληλη τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία.
Η στάση των βουλευτών έχει άμεση σχέση με τις ενστάσεις που διατηρούν για σημεία της στρατηγικής του κ. Σαμαρά. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και του αιτήματος πολλών να αλλάξει το κλίμα με αυστηρές παρατηρήσεις, ήταν το καρφί που πέταξε ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτής κ. Αργ. Ντινόπουλος προς τους φιλελεύθερους βουλευτές.
«Δεν μπορώ να ξέρω τι θέλει ο κάθε συνάδελφός μου στη Ν.Δ., αλλά η θέση του κόμματος εκφράζεται δια των συντεταγμένων οργάνων του και δια του προέδρου» είπε (ΝΕΤ), επικρίνοντας τους συναδέλφους του που υπογραμμίζουν την ανάγκη συναίνεσης και απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές που ζητεί, έστω και χαλαρά, η ηγεσία του κόμματος.
Επιστράτευση Δήμα
Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη πολιτική σημασία είχε η δημόσια παρέμβαση του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Στ. Δήμα που στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Σε μια από τις σπάνιες τοποθετήσεις του -ήταν η τέταρτη από την ημέρα που ανέλαβε αντιπρόεδρος- ο κ. Δήμας επέκρινε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όχι με γραπτή ανακοίνωση, αλλά με δήλωση στις κάμερες.
Με την κίνηση αυτή στέλνεται και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της Ν.Δ., ότι τη μάχη δίνουν όλα τα στελέχη, με πρώτους τους αντιπροέδρους που πλέον θα έχουν πιο ενεργή συμμετοχή και δημόσια παρουσία.
Η ηγεσία της Ν.Δ. με την εμφάνιση του κ. Δήμα, επιχειρεί να ακυρώσει και το επιχείρημα ότι υπάρχουν δυο γραμμές στο εσωτερικό του κόμματος και επιθυμεί να στείλει μήνυμα προς το μετριοπαθές και πιο κεντροδεξιό ακροατήριο.