Βαρύ πλήγμα εκτιμάται ότι υπέστη η βαριά βιομηχανία αλλά και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, μετά την εισβολή χάκερ στα δίκτυα της Mitsubishi, η οποία κατασκευάζει από πυραύλους και υποβρύχια μέχρι πυρηνικά εργοστάσια

.

Εξοργισμένη από το γεγονός ότι ενημερώθηκε για την επίθεση από τα ΜΜΕ, η ιαπωνική κυβέρνηση απαίτησε από τη Mitsubishi Heavy Industries, τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας, να διερευνήσει άμεσα την υπόθεση.

Την προειδοποίησε επίσης ότι ή καθυστερημένη γνωστοποίηση της επίθεσης, που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, ενδέχεται να παραβιάζει τις ρήτρες κρατικών συμβολαίων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί διαρροή βιομηχανικών ή κρατικών μυστικών.

Η κυβερνοεπίθεση στη Mitsubishi είναι η πρώτη του είδους της που καταγράφεται στην Ιαπωνία.

Έρχεται όμως να προστεθεί σε ανάλογες σοβαρές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών, ανάμεσά τους η Lockheed Martin, η μεγαλύτερη εταιρεία όπλων και αεροδιαστημικών συστημάτων, η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα μαχητικά F-16, F-22 και F-35.

Η εισβολή στη Mitsubishi θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για άλλες χώρες, δεδομένου ότι η εταιρεία κατασκευάζει υποσυστήματα των πυραύλων Patriot και τα μαχητικά F-15, μεταξύ άλλων.

Μαζική εισβολή
Όπως παραδέχτηκε η Mitsubishi Heavy, τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά είδη ιών εντοπίστηκαν σε 45  διακομιστές και 38 προσωπικούς υπολογιστές σε 11 τοποθεσίες.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό κανάλι ΝΗΚ, η λίστα περιλαμβάνει ένα ναυπηγείο στο Ναγκασάκι όπου κατασκευάζονται αντιτορπιλικά, εγκαταστάσεις στο Κόμπε όπου κατασκευάζονται υποβρύχια και συστήματα πυρηνικών εργοστασίων, καθώς και ένα εργοστάσιο στη Ναγκόγια που αναπτύσσει και παράγει συστήματα καθοδήγησης και προώθησης πυραύλων.

Στο μεταξύ, ηλεκτρονική εισβολή στα συστήματά της παραδέχτηκε και η IHI, μια διαφορετική εταιρεία οπλικών συστημάτων,

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Mitsubishi δεν διευκρίνισαν αν έχουν στοιχεία για τους επιτιθέμενους, σύμφωνα όμως με ιαπωνικά μέσα ο κώδικας των ιών περιείχε κινεζικούς χαρακτήρες.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri, οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι τα μολυσμένα συστήματα συνδέονταν σε 14 τοποθεσίες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 διακομιστών στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Στο Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε κάθε ανάμειξη. Η Κίνα έχει πάντως ενοχοποιηθεί για συστηματικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αρκετών Δυτικών χωρών.

Όπως είχε συμβεί και σε αρκετά από τα προηγούμενα περιστατικά σε άλλες χώρες, η επίθεση εναντίον της Mitsubishi φαίνεται ότι βασίστηκε σε παραπλανητικά email, τα οποία είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ξεγελούν τον παραλήπτη για να αποκαλύψει κωδικούς πρόσβασης.

Ανάλογα παραπλανητικά email ενδέχεται να εστάλησαν και σε αξιωματούχους της Kawasaki, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται, καθώς σύμφωνα με ορισμένα ιαπωνικά μέσα σημειώνονται νέες κυβερνοεπιθέσεις με στόχο να θέσουν εκτός λειτουργίας τους δικτυακούς τόπους της κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed