Οκτώ στις δέκα Ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και αρκετοί έμποροι, για να αποφύγουν το κλείσιμο, σκέφτονται τη φυγή…

Σάββατο απόγευμα. Τα ψώνια της εβδομάδας έγιναν, το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου έχει γεμίσει, ένα τσεκάπ στον οδοντίατρο, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο και πίσω στην πατρίδα. Στην επιστροφή, εκεί λίγο πριν από το τελωνείο των Ευζώνων στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, βρίσκουμε λίγη κίνηση.

Κάπως έτσι επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας χιλιάδες Ελληνες τόσο στα Σκόπια όσο και στη Βουλγαρία. Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε βασικά είδη διατροφής, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% σε σχέση με αυτές της Ελλάδας, έχουν μετατρέψει τις γειτονικές χώρες σε καταναλωτική όαση, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα περισσότερα από 15.000.000 ευρώ «ζεστού» χρήματος να κάνουν φτερά κάθε μήνα.

Οι «γείτονες», εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, έχουν κρεμάσει ακόμη και ταμπέλες στα ελληνικά για να διαλαλήσουν τα φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν. Ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες στα βενζινάδικα της Βουλγαρίας, ενώ την ίδια ώρα στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας οι Ελληνες βενζινοπώλες κατεβάζουν ο ένας μετά τον άλλο ρολά. Γεγονός διόλου περίεργο, βέβαια, καθώς στη μια πλευρά των συνόρων η βενζίνη στοιχίζει από 1,10 έως 1,25 ευρώ το λίτρο, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, στην ελληνική πλευρά, η τιμή ανεβαίνει στο 1,60 με 1,70 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων βρίσκονται ακόμα τα είδη ένδυσης και υπόδησης, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες, οι επισκευές και βαφές αυτοκινήτων, ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Θραύση κάνουν και τα κομμωτήρια, αφού το κούρεμα στο Μοναστήρι των Σκοπίων στοιχίζει μόλις 2 ευρώ, ενώ με μια μικρή βόλτα από τα καζίνα της χώρας νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται τα Σκόπια αυξάνεται διαρκώς χρόνο με τον χρόνο και βρέθηκε στο +20,62% το 2010. Αντίθετα, ο αριθμός των τουριστών από τη γειτονική χώρα βαίνει μειούμενος και διαμορφώθηκε στο -1,6% την περασμένη χρονιά. Οσον αφορά τις επισκέψεις στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Εβρου, κάθε μήνα καταγράφονται από τον νομό τους περίπου 200.000 διελεύσεις κατοίκων της περιοχής προς τη Βουλγαρία, με το πλήγμα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να είναι ανυπολόγιστο.

Ομως, μαζί με τους Ελληνες καταναλωτές τα φτερά τους για τις βαλκανικές χώρες ανοίγουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμα και του εμπορίου» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ) μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες. Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και αρκετοί έμποροι, για να αποφύγουν το κλείσιμο, σκέφτονται τη φυγή.

Νεκταρία Σταμούλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed