«Στο 15,4% για να ληφθούν σκληρά μέτρα»
Στην καταγγελία ότι «το έλλειμμα του 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από την Eurostat, ώστε να φανεί μεγαλύτερο από το 14% της Ιρλανδίας και να ληφθούν στην Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα» προχώρησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ζωή Γεωργαντά, η οποία απεπέμφθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου την Πέμπτη.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η Ζωή Γεωργαντά κατήγγειλε ότι όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μόνο για να σφραγιστούν και μάλιστα εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
«Ήθελαν να έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ και μας ανάγκασαν να συμπεριλάβουμε στοιχεία των ΔΕΚΟ με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την Ιρλανδία, που είχε τότε έλλειμμα 14% και το δικό μας έφθασε το 15,4%» κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.
Επίσης, ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει συνεδριάσει το συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αρχής, για μονομέρεια στις αποφάσεις.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε ότι: «Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη “γενική κυβέρνηση” (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία.
»Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι’ αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι “στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ”, επί λέξει».
Το συμπέρασμα της κ. Γεωργαντά αμφισβητεί άλλο μέλος της επιτροπής, λέγοντας ότι επιστημονικά μπορεί να αποδειχτεί ότι οι «φορείς του Δημοσίου, που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και εισήλθαν στη συγκεκριμένη λίστα, δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η κ. Γεωργαντά με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ.Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής.
Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Ακόμη, αναφέρεται στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ’ αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση, αναφέρει η εφημερίδα.
Για το θέμα των αποπομπών, συνεδριάζει, την Τρίτη, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.