Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους σε 11 οργανισμούς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, για τα οποία έχει ήδη προαναγγελθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο πριν από δύο μήνες, ότι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και για το πλεονάζον προσωπικό θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία.
Στους 11 αυτούς οργανισμούς περιλαμβανόταν η ΕΡΤ, το ΕΘΙΑΓΕ, ο ΟΠΕΓΕΠ, ο ΟΓΕΕΚΑ και ο ΕΛΟΓΑΚ, που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την ΕΡΤ αποφασίστηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το 10% του προσωπικού της, δηλαδή περίπου 350 άτομα να υπαχθούν στην εφεδρεία.
Αντίθετα οι άλλοι 4 οργανισμοί του υπουργείου Γεωργίας, που συγχωνεύονται σε έναν, όχι μόνον κανένας απο τους 780 υπαλλήλους δεν εντάσσεται στην εφεδρεία, αλλά συστήνονται και άλλες 220 επιπλέον οργανικές θέσεις. Δηλαδή ο νέος οργανισμός με την ονομασία “Δήμητρα” προβλέπει 1.000 θέσεις.
Όλα αυτά, την ώρα που έως την ερχόμενη Δευτέρα οι διοικήσεις 151 οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχουν κληθεί να δώσουν στο υπουργείο Οικονομικών κατάλογους με το υπεράριθμο προσωπικό τους, το οποίο, όπως καθορίστηκε θα είναι το 10% των υπαλλήλων αορίστου χρόνου ανά οργανισμό και προτεραιότητα να υπαχθούν στο πλεονάζον θα έχουν όσοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και διοικητικοί και γραμματείς μέσης εκπαίδευσης.
Οι χιλιάδες των εργαζομένων στους 151 αυτούς οργανισμούς, που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό, θα μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, εντασσόμενοι σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ. Ελάχιστοι, όμως, από αυτούς θα μεταταγούν σε άλλον φορέα, αλλά οι περισσότεροι θα οδηγηθούν εκτός δημοσίου, λαμβάνοντας μόνον για ένα χρόνο το 60% του βασικού τους μισθού.
Θα έχουν, όμως, το δικαίωμα να συμμετάσχουν με ένα σημαντικό ποσοστό και σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, ώστε να καταλαμβάνουν θέσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που εστάλη σήμερα για γνωμοδότηση στο συμβούλιο της επικρατείας, οι υποψήφιοι για την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ, θα μοριοδοτούνται για τις σπουδές τους, τη γνώση ξένης γλώσσας, την προϋπηρεσία τους, την εμπειρία τους είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, την ηλικία τους και την οικογενειακή τους κατάσταση.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε ότι η πρόταση της ΝΔ για εργασιακή εφεδρεία δεν έχει σχέση με αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση και πρόσθεσε: “Προβλέπουμε βεβαίως την παραμονή στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας για τρία χρόνια ή και περισσότερο εάν αυτό απαιτηθεί και όχι βεβαίως την απόλυση των εργαζομένων όπως προβλέπει η κυβέρνηση”.
“Να σταματήσει επιτέλους η κουβέντα για την εφεδρεία της βλακείας, οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν μέσα σε συνεχή ανασφάλεια. Πρέπει να τους βρούμε δουλειά και υποχρεούται ο πολιτικός κόσμος να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: “Θεωρούμε πως η αναστολή λειτουργίας της ΕΤ1, η συγχώνευση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών στη βάση της προκρούστειας λογικής του μνημονίου, σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που οδηγεί στην υπονόμευση και τη συρρίκνωση της ΕΡΤ”.
Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη τύπου, όπου ανακοίνωσε την υποχρέωση όλων των δήμων να έχουν πλέον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2011 και την υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης για τους χρεωμένους δήμους, ξεκαθάρισε ότι το υπεράριθμο προσωπικό είτε σε δήμους που βρίσκονται στο κόκκινο, είτε σε άλλους, θα μεταταγούν σε άλλους δήμους, όπου υπάρχουν ανάγκες.
Η εμφάνιση στη λίστα των 151 οργανισμών, εργαζόμενοι των οποίων θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία προκάλεσε την αντίδραση της εταιρείας σπαστικών βορείου Ελλάδος, η οποία – όπως υποστηρίζει – αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στο έργο της.