Οικονομικοί αναλυτές, διεθνής Τύπος και επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους
Οι αναλύσεις του διεθνούς τύπου είναι εύγλωττες για το κλίμα που τείνει πλέον να παγιωθεί στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει σήμερα: «πέρα από τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις αυτό που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω είναι η ίδια η δομή της βοήθειας προς την Ελλάδα».
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις γάλλων οικονομικών αναλυτών που χρησιμοποιούν τον όρο «θνησιγενές» για το δεύτερο πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε για την Ελλάδα.
Και αυτό διότι όπως αναφέρουν απερίφραστα «η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές της».
Δηλωτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και το σημερινό άρθρο της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Γαλλίας Les Echos.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Ζαν Μαρκ Βιτορί σημειώνει «συμφωνώ στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω για όλους τους Ελληνες».
Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά σε μισθούς-πρόκληση στο ελληνικό δημόσιο και στη συστηματική φοροδιαφυγή των «εχόντων».
Όμως εκτός από τη συναισθηματικού τύπου προσέγγιση (ο αρθρογράφος παραδέχεται ότι το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2005) ο ίδιος διερωτάται: «αν η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι μια σίγουρη επένδυση τότε γιατί οι Φινλανδοί ζητούν εγγυήσεις;». Και για να γίνει ακόμα πιο δηκτικός δηλώνει: «γιατί να πληρώνω φόρους για να σώσω ένα σύστημα που δείχνει να σπαταλά χρήματα;».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που εξετάζει τις «προοπτικές χρεοκοπίας της Ελλάδας».
«Η διευρυνόμενη ύφεση της Ελλάδας ακυρώνει εν τη γενέσει του το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας από τους διεθνείς δανειστές» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Δύο αριθμοί είναι αρκετοί για να φανερώσουν το μέγεθος της δυσπιστίας των επενδυτών έναντι της χώρας, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο. Το επιτόκιο των διετών ομολόγων της Ελλάδας έχει ξεπεράσει πλέον το «αστρονομικό επίπεδο του 50%» ενώ οι πιθανότητες, με βάση τις εκτιμήσεις των αγορών, για την πτώχευση της χώρας στην επόμενη πενταετία αγγίζουν το 90%.