Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητή Νίκο Ουζούνογλου, αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα ακίνητα που εντάσσονται στο νόμο υπερβαίνουν τα χίλια και σ’ αυτά περιλαμβάνονται διαμερίσματα, καταστήματα, συγκροτήματα κατοικιών, ναοί, οικόπεδα, κήποι, σχολεία, κοιμητήρια, εργοστάσια, αλλά και αναψυκτήρια και νυχτερινά κέντρα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
*Στο ευαγές ίδρυμα του νοσοκομείου Βαλουκλή επιστρέφονται 21 πολυκατοικίες, 158 σπίτια και 66 καταστήματα, τα οποία κατασχέθηκαν το 1974 βάσει τουρκικού νόμου.
*Είκοσι τρία ελληνορθόδοξα κοιμητήρια στην Κωνσταντινούπολη (πλην Ιμβρου και Τενέδου), η ιδιοκτησία και η διαχείριση των οποίων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, ανήκε στην ελληνορθόδοξη κοινότητα και το 1930 με νόμο υπήχθησαν στους δήμους. Μόνο δύο απ’ αυτά επιστράφηκαν πέρυσι με δικαστικές αποφάσεις.
*Ο ναός του Αγίου Ιωάννη των Καλαμισίων, χτισμένος κατά την περίοδο του 1880, η ιδιοκτησία του οποίου δεν αναγνωριζόταν από το τουρκικό κράτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι Τούρκοι επέτρεπαν τη λειτουργία του ναού χωρίς εμπόδια. Σ’ αυτόν ανήκουν επίσης ένα σχολείο και ένα οικόπεδο με αναψυκτήριο.
*Η Σχολή του Γαλατά, με μεγαλοπρεπές κτίριο, το οποίο άρχισε να έχει ιδιοκτησιακά προβλήματα από το 1960, καθώς θεωρήθηκε μη νομότυπη η δωρεά του οικοπέδου τη δεκαετία του 1900 από τις Ελένη Ζαρίφη και Ελένη Μπονάνου.
*Οικόπεδα, σπίτια, αμπέλια, κήποι και σχολεία που ανήκουν στα ιδρύματα του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδας Χάλκης.
*Το κτίριο του δημοτικού σχολείου στο Ορτάκιοϊ του Βοσπόρου, για το οποίο η κοινότητα του Αγίου Φωκά έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το συγκεκριμένο κτίριο απαλλοτριώθηκε αναγκαστικά τη δεκαετία του ’80 και το 2009 στεγάστηκαν εκεί προκλητικά τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από τουρκικής πλευράς, σε πρώτη φάση θα επιστραφούν περί τα 370 ακίνητα, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη 850, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών. Η συνολική αξία των ακινήτων που ανήκουν στους «Ρωμιούς» εκτιμάται από την εφημερίδα «Βατάν» στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ