Επικαλούμενη την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση προχωρεί σε μεγάλες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, θέλοντας να δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.
Σε νομοσχέδιο, που εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, τροποποιείται το έκτο κεφάλαιο του πτωχευτικού κώδικα. Εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα δώσουν μια ανάσα σε τράπεζες, οι οποίες διαπιστώνουν ότι ολοένα και περισσότερα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε εταιρείες χτυπάνε κόκκινο. Από την άλλη πλευρά, πλέον δίνεται βάρος στην επιβίωση της επιχείρησης με το σκεπτικό ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων (οικονομίας, πιστωτών, εργαζομένων), περιορίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τους εργοδότες τους.
Οι ρυθμίσεις εισάγουν στοιχεία και διαδικασίες από το βρετανικό δίκαιο, αλλά και τις νομοθετικές αλλαγές πέρυσι στη Γαλλία για τη διάσωση των επιχειρήσεων. Ο νομοθέτης επικαλείται, επίσης, την προσέλκυση επενδύσεων υπό το σκεπτικό ότι θα είναι πιο εύκολο για κάποιον να επενδύσει παρέχοντας ρευστότητα σε μια επιχείρηση, που για συγκυριακούς λόγους βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, παρά να επενδύσει ξεκινώντας από το μηδέν. Υπό αυτή την έννοια, προετοιμάζεται το έδαφος και για να αλλάξουν βασικούς μετόχους. Οι ρυθμίσεις έχουν και άρωμα Παμπούκη, καθώς ο προσφάτως παραιτηθείς από το κυβερνητικό σχήμα υπουργός προετοίμαζε το νομοσχέδιο τους προηγούμενους μήνες. Μερικές από τις βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
– Πιο απλή και πιο σύντομη προ-πτωχευτική διαδικασία και μικρότερη περίοδος διαπραγματεύσεων.
– Ενταξη στο άρθρο 99 (προστασία από πιστωτές) και επιχειρήσεων που έχουν ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
– Καταργείται η υποχρεωτική ανάμειξη συμβολαιογράφου και ο υποχρεωτικός διορισμός τράπεζας ως εκκαθαριστή. Παρέχεται δυνατότητα διορισμού «ειδικού εντολοδόχου».
– Θεσπίζεται η δέσμευση και των μη συναινούντων πιστωτών.
– Διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις πιστωτών-οφειλετών με εξωδικαστική διαδικασία εμπιστευτικών συζητήσεων.
– Κατά το πρόγραμμα εξυγίανσης προτείνεται η εξάλειψη του αξιόποινου του αδικήματος έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από την άλλη πλευρά, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής εκφράζει ενστάσεις ως προς τη δυνατότητα κάποιου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα και καταφεύγοντας σε δικαστήριο. Η γενικότητα και η ασάφεια των διατάξεων μπορεί να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση του μέτρου από κακόπιστους οφειλέτες, όπως σημειώνουν. Αλλωστε στην Ελλάδα ζούμε…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ