Κάθε φορά που πέφτει στα χέρια σου ένα εβδομαδιαίο μενού δίαιτας, το ίδιο πρόβλημα. Αυτόματα γεννιούνται δεκάδες ερωτήσεις. Μήπως μπορείς να αλλάξεις το μεσημεριανό μιας μέρας; Κι αν δεν μπορείς με τίποτα να φας ψάρι; Πρέπει να κόψεις μαχαίρι τον καφέ, αφού δεν μπορείς να τον πιεις χωρίς ζάχαρη; Αγχώθηκες πριν καν καλά καλά ξεκινήσεις!
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς αναλαμβάνει να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που κάθε γυναίκα πρέπει να τσεκάρει πριν ξεκινήσει τη δίαιτα. Βρες τις απαντήσεις που αναζητάς και ξεκίνησε τη δίαιτα χωρίς άγχος και απορίες.
1. Μπορώ να πίνω καφέ στη δίαιτα; Και κυρίως επιτρέπεται να βάζω ζάχαρη ή πρέπει να την αντικαταστήσω με ζαχαρίνη;
Δεν υπάρχει λόγος, να προσθέσουμε στον καφέ μας ζαχαρίνη (ασπαρτάμη), τη στιγμή που βρισκόμαστε στην αρχή της διατροφής. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους παροξυσμούς. Επίσης να γνωρίζεις, ότι η ασπαρτάμη δεν ενδείκνυται για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων διότι επιβαρύνει τη διαδικασία της ούρησης.
Ακόμη κι αν προτιμάς τον καφέ σου γλυκό και πίνεις 2 φλιτζάνια την ημέρα δεν θα παρεμποδίσεις τη δίαιτά σου.
2. Μπορώ να πίνω αναψυκτικά τύπου light κατά τη διάρκεια της δίαιτας;
Σίγουρα έχουν μικρότερη ποσότητα σε θερμίδες, όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και όχι σε αφθονία. Αφού είναι το ξεκίνημα της προσπάθειάς σου, επίλεξε λοιπόν ”light” αναψυκτικά δύο φορές την εβδομάδα.
3. Είναι αλήθεια πως το πράσινο τσάι επιταχύνει τον μεταβολισμό; Μπορώ να πίνω στη δίαιτα και αν ναι πειράζει να έχει κάποια γεύση φρούτων ή πρέπει να είναι σκέτο;
Το τσάι είναι ένα εργογόνο βοήθημα, το οποίο πράγματι εντείνει το ρυθμό καύσεων του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα το πράσινο τσάι, λόγω υψηλής παρουσίας κατεχινών θεωρείται ακόμη πιο δραστικό. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ετοιμάσεις το τσάι κανονικά. Δηλαδή να βράσεις νερό και να βυθίσεις ένα φακελάκι ή φυλλαράκια τσαγιού στο νερό και στη συνέχεια να το πιεις κρύο προσθέτοντας μπόλικο πάγο. Είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό από τα έτοιμα προϊόντα με γεύσεις.
4. Πως θα υπολογίσω σωστά τις μερίδες φρούτων που αναγράφονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής; Για παράδειγμα αναφέρονται για δεκατιανό 2 φρούτα. Αν θελήσω κάποιο μεγαλύτερο φρούτο -πεπόνι ή καρπούζι- πως μπορώ να το υπολογίσω;
Όταν σε κάποιο πρόγραμμα αναφέρεται ποσότητα 1 ή 2 φρούτα συνήθως υποννοείται κάποιο μικρό φρούτο όπως μήλο, πορτοκάλι ή ροδάκινο. Αν πάλι θέλεις να φας κάποιο άλλο φρούτο τότε έχε κατά νου τα εξής: Για μεγάλα φρούτα όπως πεπόνι και καρπούζι υπολόγισε πως η αντιστοιχία είναι 3/4 του φλιτζανιού. Αν πάλι επιλέξεις σταφύλια υπολόγισε 10 ρώγες για κάθε ένα φρούτο.
5. Μπορώ να αντικαταστήσω στο πρωινό τα φρούτα που αναγράφονται με φυσικό χυμό;
Θεωρώ ιδανική επιλογή τη κατανάλωση των φρούτων στο πρωινό γεύμα, διότι λαμβάνουμε περισσότερη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες θα ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου μας και φυσικά την όρεξη μας. Αν τώρα, θέλουμε να προτιμήσουμε χυμό καλό είναι η ποσότητά του να είναι αντίστοιχη με τα φρούτα που συστείνονται. Επιπλέον, καλό θα ήταν να προτιμήσεις φυσικούς, στιμένους χυμούς.
6. Μπορώ να νοστιμίσω τη σαλάτα μου με λίγη μαγιονέζα ή τυρί κρέμα Light;
Φυσικά και ΟΧΙ, σε ό, τι έχει να κάνει με τη μαγιονέζα. Παλιότερα, υπήρχε η άποψη ότι ορισμένα προϊόντα τέτοιου είδους, δεν προσφέρουν θερμίδες και αντιθέτως βοηθούν τον οργανισμό στη καύση τους. Για να δεχθούμε όμως τέτοιου είδους οφέλη θα πρέπει να φάμε περισσότερα από 100γρ, πράγμα αδύνατο τόσο για το βάρος μας όσο και για την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Τυρί κρέμα μπορούμε να καταναλώσουμε αρκεί να αφαιρέσουμε την ποσότητά του από την ποσότητα γαλακτοκομικών προιόντων που προβλέπει το πρόγραμμα διατροφής μεσα στην ημέρα.
7. Δεν με βολεύει με τη δουλειά να τρώω το μεσημεριανό μου στην ώρα του. Μπορώ να αλλάξω το μεσημεριανό με το βραδινό στη δίαιτα;
Φυσικά, μπορούμε να αντιστρέψουμε το μεσημεριανό με το βραδινό γεύμα αρκεί να γίνει μέχρι 3 φορές στο σύνολο της εβδομάδας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευθείς τον εκάστοτε διαιτολόγο – διατροφολόγο με σκοπό να συνταχθεί ένα σωστό πρόγραμμα με βάση τις πιθανές αλλαγές – αντικαταστάσεις.
8. Δεν μου αρέσει κάποιο φαγητό από το μενού. Να το παραλείψω ή να το αντικαταστήσω;
Εάν το φαγητό το οποίο δεν μας αρέσει ή δεν προλαβαίνουμε να φάμε, είναι στο δεκατιανό ή στο απογευματινό γεύμα τότε μπορούμε να το παραλείψουμε έως 2 φορές την εβδομάδα ή το ένα από αυτά ή και τα δύο. Εαν είναι το μεσημεριανό μας γεύμα, διάλεξε μια άλλη πρόταση μεσημαριανού από κάποια άλλη μέρα του προγράμματος. Δίχως να έχουμε πρόβλημα τόσο στο βάρος όσο και στην ενδεχόμενη τάση μονοτονίας του οργανισμού.
9. Να μειώσω τις ποσότητες αν δω ότι στην πρώτη εβδομάδα δεν έχω αποτελέσματα; Τι μπορεί να φταίει;
Δεν υπάρχει λόγος, να μειώσουμε αμέσως τις θερμίδες επειδή δεν είδαμε τα επιθυμητά ή τα ελαχίστου βαθμού αποτελέσματα. Ο οργανισμός και δη ο μεταβολισμός μας, ξεκινώντας μία διατροφή παθαίνει ένα ”σοκ” μέχρι να ηρεμήσει και να σταθεροποιήσει το ρυθμό καύσεων. Ενδέχεται σαν φυσικό επόμενο άμυνας να κατακρατεί νερό ή να εκκρίνει περισσότερη ποσότητα κορτιζόλης. Αυτό όμως θα συμβεί σε διάστημα maximum 2 εβδομάδων. Σε καμία περίπτωση, αν επιθυμείτε να μειώσετε τις θερμίδες να μην επιλέξετε εσείς, ποιά τρόφιμα θα αποκλείσετε, αλλά ο διαιτολόγος σας.
10. Τι να κάνω αν μέσα στη μέρα νιώθω πως πεινάω κι ας έχω καταναλώσει αυτό που μου αναλογεί;
Σύνηθες φαινόμενο. Λοιπόν, θα πρέπει να καταφύγουμε στη κατανάλωση λαχανικών τύπου αγγούρι ή καρότο, όπου μας απασχολούν περισσότερη ώρα. Αν δούμε ότι δεν ηρεμεί η πείνα μας, τότε να καταφύγουμε στη κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών, κατα προτίμηση στραγγιστό, ώστε να μας χορτάσει πιο γρήγορα. Ως τρίτη ιεραρχικώς επιλογή, είναι το ασπράδι από ένα αυγό ή λίγο λευκό κρέας όπως π.χ. κοτόπουλο.
Νίκος Κριαράς