«Αν έχετε ξαναταξιδέψει στην Ελλάδα, το μόνο που μπορείτε να προσμένετε είναι το απρόσμενο»… Αυτή τη συμβουλή έδινε στις 6 Ιουλίου η Σέρι Μάρκερ των οδηγών Frommer’s στην ιστοσελίδα των ταξιδιωτικών εκδόσεων. Η Μάρκερ, όπως και ο Κρις Ντελίζο του Lonely Planet είναι ειλικρινείς με τους αναγνώστες τους, αποφεύγοντας όμως συνειδητά τις υστερίες.

Δεν θα μασήσουν τα λόγια τους για την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που δημιούργησε φέτος το καλοκαίρι στους ταξιδιώτες (βλέπε απεργίες ταξί, ακυρώσεις δρομολογίων του ΟΣΕ, διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας). Προτιμούν όμως να επικεντρωθούν σε κάτι διαφορετικό: το πώς μπορεί κανείς να προσπεράσει αυτές τις δυσκολίες με καλό προγραμματισμό και συνεχή ενημέρωση, διάθεση για ευελιξία και φιλτράρισμα της παραπλανητικής πληροφόρησης των μίντια.

Φέτος, η Μάρκερ και ο Ντελίζο εργάστηκαν στην Ελλάδα για την επερχόμενη έκδοση των οδηγών που εκπροσωπούν. Στα κείμενά τους θα ανατρέχουν του χρόνου πολλοί από τους επισκέπτες στην Ελλάδα, που ψάχνουν για μια πιο ολοκληρωμένη καθοδήγηση από την πολυφωνική αντιπρόταση που προσφέρει το tripadvisor.

«Η σημερινή κατάσταση δεν έχει επηρεάσει τις προτάσεις μου, εφόσον οι κύριοι προορισμοί, τα εστιατόρια, οι χώροι διαμονής κ.λπ. συνεχίζουν να λειτουργούν όπως πάντα. Έχει όμως επηρεάσει τις συμβουλές μου σε πρακτικό επίπεδο», λέει ο Κρις Ντελίζο.

«Ύστερα από εμπειρία χρόνων στην Ελλάδα, έχω συνηθίσει το ελεγχόμενο χάος της ελληνικής ζωής. Η μόνη διαφορά σήμερα (τουλάχιστον μέχρι τώρα) είναι το μέγεθος των διαδηλώσεων – πάντα υπήρχαν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, αλλά τώρα λειτουργούν εμφανώς σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο».

Ως εκ τούτου, χρειάζεται μια στρατηγική για να ταξιδέψεις στην Ελλάδα, όπως εξηγεί η Σέρι Μάρκερ σε email της: «Τώρα, με τις ασυνήθιστα πολλές απεργίες είναι ασυνήθιστα σημαντικό για τους ταξιδιώτες να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για αλλαγές και να είναι όσο πιο ευέλικτοι γίνεται όσον αφορά τα σχέδιά τους». Με λίγη έρευνα (αλλά και «τύχη»), οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για το κλείσιμο των λιμανιών ή τις επερχόμενες απεργίες και το κλείσιμο του Κέντρου. «Παροτρύνω επίσης τον κόσμο να αποφασίσει τι θα ήθελε να δει περισσότερο μόλις φτάσει π.χ. στην Αθήνα. Αν αυτό είναι η Ακρόπολη, τότε ας σπεύσει αμέσως, διότι αύριο, μπορεί να είναι κλειστή. Και υπενθυμίζω στον κόσμο πως οι διαδηλώσεις δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, και όταν συμβαίνουν, ανακοινώνονται αρκετά νωρίς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η κάλυψη της κατάστασης στην Αθήνα από τα διεθνή μίντια είναι κάτι που προβληματίζει και τους δύο ταξιδιωτικούς συγγραφείς.

Μπαίνουν συχνά στη διαδικασία να υποστηρίξουν το αντικείμενό τους. «Πάντοτε υποστήριζα (την Ελλάδα) και τους ανθρώπους της – ακόμα κι αν όταν οι ίδιοι οι Ελληνες παραπονιούνται για τα ελαττώματά της», λέει ο Ντελίζο. «Οι Έλληνες έχουν ένα μοναδικό πνεύμα, και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους με μεγαλύτερη επιτυχία από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ειλικρινά, ελπίζω πως θα συνεχίσουν να μπορούν να το κάνουν αυτό, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να διατηρεί π.χ. ένα μέρος σαν το Αγιον Ορος, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από το εφήμερο στοιχείο και το καπρίτσιο. Και νομίζω πως οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, τουλάχιστον οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες, θέλουν να ανακαλύψουν κάτι μοναδικό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed