Στόχος ο περιορισμός τους κατά 55.000 – 60.000 στην επόμενη τετραετίαΑρχίζει, την Πέμπτη, η διαδικασία επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων

Την εκκίνηση της διαδικασίας περιορισμού των αναπηρικών συντάξεων στο 10% των καταβαλλόμενων (έναντι 14% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, αν εξαιρεθούν ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες το ποσοστό φτάνει το 25%) σηματοδοτεί εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Στόχος είναι σε βάθος τετραετίας οι αναπηρικές συντάξεις να περιοριστούν κατά 55.000-60.000.

Ετσι από σήμερα (1/9/2011) αρχίζει τη λειτουργία του – υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Το ΚΕΠΑ θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών αναπηρίας.

Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση. Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής. Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση τον νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που δεν έχουν θεωρηθεί ως οριστικές.

Οπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμανη, προβλέπεται ότι πλέον οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ, καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.