Τις ερωτήσεις 27 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για κανόνες διαφάνειας στα προγράμματα απασχόλησης 55.000 ανέργων σε Δήμους μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ακολούθησε η επίκαιρη ερώτηση δώδεκα βουλευτών της ΝΔ, που ζητούν τον εξοστρακισμό των ΜΚΟ από τη διαδικασία και τη διενέργεια των προσλήψεων αποκλειστικά μέσω του ΑΣΕΠ με σκοπό – όπως τονίζουν – να αποτραπεί η αναβίωση του πελατειακού κράτους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, δήλωσε για το θέμα: “Μέρα με τη μέρα ξηλώνεται το πουλόβερ του μηχανισμού που έστησε το ΠΑΣΟΚ για προσλήψεις μέσω αμαρτωλών ΜΚΟ. Τί έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Στα λόγια μιλά για αξιοκρατία και διαφάνεια και στην πράξη προωθεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις”.
Την ένστασή του για τη διαδικασία, που επελέγη από το υπουργείο Εργασίας εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ενώπιον της επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής.
Ο Γιώργος Βέης, ξεκαθάρισε πως το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να εμπλακεί γιατί στις επίμαχες προσλήψεις ο εργοδότης είναι ιδιώτης, ενώ τονίζει ότι η προκήρυξη αφήνει κενά, τα οποία είχε και ο ίδιος επισημάνει στον υπουργό Απασχόλησης, Γ. Κουτρουμάνη, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Εάν είναι να αναλάβουμε εμείς πρέπει να αναδιοργανώσουμε πολλά πράγματα στην προκήρυξη. Το είπαμε στον κ. Κουτρουμάνη και ο υπουργός μας είπε ότι το θέμα επείγει, άρα εμείς δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη με αυτή την διαδικασία, δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε.”
Ο υπουργός Απασχόλησης από την πλευρά του τονίζει πως θα διασφαλιστούν οι κανόνες διαφάνειας και υπογραμμίζει: “Έχω δώσει εντολή να μην ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα αν δεν διασφαλιστεί η διαφάνεια με τριπλό έλεγχο. Τους φορείς δεν τους επέλεξε το Υπουργείο αλλά οι Δήμοι” “Πόλεμος” όμως έχει ξεσπάσει και μεταξύ των ΜΚΟ, που διεκδικούν να γίνουν οι φορείς μέσω των οποίων θα προσληφθούν οι άνεργοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οργανώσεις από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο καταγγέλλουν ότι οι οργανώσεις που συμμετέχουν και ζητούν να αναλάβουν τα προγράμματα είναι ελάχιστες, ενώ στρέφουν τα “πυρά” τους κατά του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Όμως το Ινστιτούτο απορρίπτει ως αβάσιμες τις καταγγελίες και τονίζει πως η τροποποίηση του καταστατικού ήταν καθαρά διευκρινιστικού χαρακτήρα.
Μάλιστα σε ανακοίνωσή του αντικρούει τις κατηγορίες για τον τρόπο χρηματοδότησής του και αναφέρει: “Ουδεμία χρηματοδότηση έχουμε απο το Δημόσιο. Οι πόροι μας προέρχονται 100% απο εισφορές μελών και μέσα απο την υλοποίηση κοινοτικών πόρων.”