Τις λεπτομέρειες του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο συζητεί με την τρόικα η κυβέρνηση
Δημόσιο - «Κλείνει» το Ενιαίο Μισθολόγιο με έγκριση της τρόικας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα πλησιάζει στην τελική συμφωνία και βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής της τριμερούς με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Η προγραμματισμένη για την Τρίτη το απόγευμα συνάντηση Βενιζέλου – τρόικας αναβλήθηκε.

«Επιδίωξη μας είναι να αρχίσει από το 2011, εάν θα είναι Οκτώβριος ή Νοέμβριος δε μπορώ να πω με βεβαιότητα» σημείωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο τελικό σχέδιο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής λόγω υπουργείου και υπηρεσίας. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα είναι «πολύ πιο δίκαιο και προωθητικό της πρωτοβουλίας των υπαλλήλων» και ότι δεν θα υπάρξει μια νέα «μεγάλη οριζόντια μείωση».

«Προσωπική διαφορά»
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου μισθολογίου θα είναι η «προσωπική διαφορά». Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις αμοιβές τους. Ωστόσο η «προσωπική διαφορά» θα απορροφήσει την κάθε μελλοντική αύξηση μέχρι να μηδενιστεί.

Πως θα συμβαίνει αυτό: επί παραδείγματι, εργαζόμενος με συνολικές αποδοχές, προ του Ενιαίου Μισθολογίου, 2.000 ευρώ.

-Με το νέο μισθολόγιο θα προκύπτει βασικός μισθός 1.600 ευρώ μαζί με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης.

-Η συνολική αμοιβή μαζί με την «προσωπική διαφορά» θα παραμείνει στα 2.000 ευρώ. Αρα η «προσωπική διαφορά» θα είναι 400 ευρώ.

-Σε κάθε μελλοντική αύξηση, όταν π.χ. ο βασικός μισθός αυξηθεί από τα 1.600 στα 1.700 ευρώ (με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης) η προσωπική διαφορά θα μειωθεί από τα 400 ευρώ στα 300 ευρώ.

Για το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς η συζήτηση με την τρόικα συνεχίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά τα υπουργεία όπου η «προσωπική διαφορά» είναι τόσο μεγάλη ώστε ένας εργαζόμενος που είναι κοντά στην σύνταξη, δεν θα προλάβει να την απορροφήσει. Το δεύτερο αφορά νεότερους υπαλλήλους όπου η εξίσωση θα γίνεται σχετικά γρήγορα, σε περίπου 5 χρόνια.

Η ωρίμανση στους χαμηλόμισθους θα είναι ανά 2 χρόνια ενώ για τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια ανά 3 χρόνια.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, τέλος, ότι στη συνέχεια θα υπάρξει εναρμόνιση μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, η οποία θα προωθηθεί με αντιστοίχηση των αποφάσεων των ΔΕΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.