82,9 εκατ. Ευρώ πλήρωσαν το τελευταίο εξάμηνο οι Έλληνες
Εξυγίανση του ΕΣΥ με χορηγό τον έλληνα ασθενή! Βασικοί σπόνσορες των νοσοκομείων αποδεικνύονται οι έλληνες πολίτες καθώς, μετά τις δραστικές περικοπές στο σύστημα λόγω μνημονίου, υποχρεώνονται να πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους για να θεραπευθούν.
Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από το πολυσέλιδο υπόμνημα που παρουσίασαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας στην τρόικα σε συνάντηση που είχαν. Βέβαια, στο υπόμνημα παρουσιάζεται η «άριστη» κατάσταση των νοσοκομείων, οι μειώσεις δαπανών καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας. Ουδείς όμως εστίασε στο γεγονός ότι οι έλληνες ασθενείς «αιμοδοτούν» πλέον σε μεγάλο βαθμό τα νοσηλευτικά ιδρύματα την ώρα βέβαια που αυξάνεται και η ταλαιπωρία τους.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν με 13,9 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία, πληρώνοντας το εισιτήριο των 5 ευρώ κατά την είσοδό τους στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ για επισκέψεις το απόγευμα, αλλά και στην περιβόητη ολοήμερη λειτουργία, οι ασθενείς «σπονσοράρισαν» με άλλα 69 εκατ. ευρώ το σύστημα.
Και ενώ οι Ελληνες πληρώνουν περισσότερα, η εξυπηρέτηση φθίνει, αφού στα νοσοκομεία αγοράζονται όλο και λιγότερα υλικά στο βωμό της εξοικονόμησης και των δραστικών μειώσεων των δαπανών. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση την επίσημη παρουσίαση στους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι αγορές υλικών μειώθηκαν το 2011 κατά 12,27%. Και πώς να μη μειωθούν, όταν πλέον τα αναλώσιμα είδη στα νοσοκομεία τείνουν να γίνουν είδος προς… εξαφάνιση;
Στο πλαίσιο μάλιστα της περιστολής των δαπανών ακόμη και μηχανήματα σε πολλές περιπτώσεις δεν επισκευάζονται ώστε να μην αγοραστούν τα ανταλλακτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπου ο υπερηχογράφος έπαψε να λειτουργεί αλλά δεν φτιάχτηκε ποτέ. Αποτέλεσμα, οι γιατροί να αναγκάζονται να υποβάλλουν τους ασθενείς σε αξονική τομογραφία για να τους εξετάσουν, η οποία όμως κοστίζει κοντά στα 150 ευρώ έναντι του υπερήχου που είναι σχεδόν δωρεάν. «Δεν έχει καμία λογική η περικοπή δαπανών που ακολουθείται από το υπουργείο Υγείας, διότι βουλώνεται μια τρύπα από δω και ανοίγουν άλλες 10 από την άλλη» λέει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών.
Ομως τα στελέχη του υπουργείου περιχαρή παρουσίασαν έκθεση στους τροϊκανούς σύμφωνα με την οποία από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο μειώθηκε δραστικά το μέσο μηνιαίο ποσό των αγορών σε σύγκριση με τις πιστώσεις που είχαν υπολογιστεί.
Χαρακτηριστικά, στην 1η υγειονομική περιφέρεια που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ενώ οι πιστώσεις ήταν κοντά στα 576 εκατ. ευρώ τελικώς ξοδεύτηκαν 492 εκατ. Η μέθοδος εξοικονόμησης διά της… παύσης αγορών φαίνεται ότι ήταν πιο αποτελεσματική στη 2η υγειονομική περιφέρεια όπου αντί για 309 εκατ., τελικώς δαπανήθηκαν 188 εκατ. Η εξοικονόμηση με βάση τους υπολογισμούς των αρμοδίων από το κομμάτι των προμηθειών άγγιξε τα 191 εκατ. ευρώ.
Τα κονδύλια στα ταμεία της χώρας θα αυξηθούν όμως και από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στην τρόικα. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, εξοικονόμηση θα υπάρξει κατ’ αρχάς από 170 ακριβά φάρμακα, οι τιμές των οποίων μειώθηκαν από τις τρεις τελευταίες τιμολογήσεις κατά 5% έως 30% ανάλογα το σκεύασμα και την τιμή του.
Στο σύνολο των φαρμάκων (κοντά στα 12.000), η κυβέρνηση ευελπιστεί με την εφαρμογή της θετικής λίστας να μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι τιμές τους, ώστε και τα Ταμεία να καταβάλουν λιγότερα για τη θεραπεία των ασφαλισμένων τους. Πάντως, για την είσπραξη κονδυλίων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, το υπουργείο Υγείας «ποντάρει» στο λεγόμενο ριμπέιτ, το ποσό δηλαδή που πρέπει να επιστρέφουν οι εταιρείες στα ασφαλιστικά Ταμεία εν είδει έκπτωσης, όταν η τιμή των φαρμάκων τους θα ξεπερνά την τιμή αναφοράς (ανώτατη τιμή) που έχει οριστεί, μέτρο που θα εφαρμοστεί με τη θετική λίστα.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
edimitra@enet.gr