Για πρώτη φορά επετεύχθη μεταπολιτευτικά συναίνεση σε θέματα Ανώτατης Παιδείας
Συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας επετεύχθη στην Βουλή την Τετάρτη, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά σε θέματα Ανώτατης Εκαπίδευσης, καθώς η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, αποδέχθηκε τους δυο από τους τρεις όρους που έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο νωρίτερα δια του εισηγητή του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου για να ψηφίσει τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.
Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι εκτός της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά, επτά βουλευτές του ΠαΣοΚ διαμήνυσαν μετά το μεσημέρι στην κυρία Διαμαντοπούλου ότι επιθυμούν αλλαγές για «να διευκολυνθούν στην τοποθέτηση τους».
Η κυρία Διαμαντοπούλου αποδέχθηκε τους όρους για την πλήρη κατάργηση του ασύλου αλλά και την επιλογή των υποψήφιων πρυτάνεων μετά από ψηφοφορία των καθηγητών επί «λίστας» μεταξύ των 2 ή 3 πρώτων που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό. Βέβαια, η πρόταση αυτή ήταν το βασικό «σενάριο» που συζητιόταν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εποχή μας αλλά και το νομοσχέδιο είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Αποτέλεσμα της συναίνεσης που επετεύχθη ήταν να αποσύρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης το αίτημα του για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.
«Το άσυλο όπως το γνωρίζαμε καταργείται και στο πανεπιστήμιο θα ισχύει πλέον ότι και σε όλους τους δημόσιους χώρους» είπε στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και μίλησε για «κατάχρηση» και «διαστρέβλωση» του θεσμού τα προηγούμενα χρόνια.
Στο θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πρόταση που θα ενώσει τις δυνάμεις του κοινοβουλίου». Και ανέφερε την επιλογή των 2 ή 3 πρώτων υποψηφιοτήτων για την θέση του πρύτανη από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης μετά από διεθνή διαγωνισμό επί των οποίων θα ψηφίζουν τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.
Στο θέμα της συμμετοχής των φοιτητών κατά 5% στην επιλογή πρυτάνεων που είχε ζητήσει η ΝΔ, η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν κάθετα αρνητική, καθώς όπως είπε το σώμα των φοιτητών είναι πολύ σημαντικό αλλά «δεν μπορούν να ασκούν διοίκηση και συνδιοίκηση». Επ’ αυτού ο εισηγητής της ΝΔ υποχώρησε ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το θέμα εντός του Σεπτεμβρίου και σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα το επιλύσει.
Ο κ. Καρατζαφέρης «καλωσόρισε» την ΝΔ στο «στρατόπεδο του ΄΄ναι΄΄», ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα μίλησε ευθέως για «αλισβερίσι» μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε πως γίνεται η ΝΔ να στηρίζει την ένσταση αντισυνταγματικοτητας που κατέθεσε μια ημέρα πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη να υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.