Τι αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου. Τι ζητούν οι πρυτάνεις από τους βουλευτέςΟχι στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ από τη Σύνοδο των πρυτάνεων

«Η Σύνοδος των πρυτάνεων καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο». Αυτό αναφέρεται στη ψήφισμα της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ, που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στο Λαύριο με αφορμή τη έναρξη της συζήτησης στην Βουλή, του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου που συντάχθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της:

«Το σχέδιο νόμου που εισάγεται για ψήφιση δεν μπορεί στην παρούσα του μορφή να σηματοδοτήσει την ουσιαστική και λειτουργική μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια και χρειάζεται η κοινωνία.

Η έλλειψη έγκαιρης και υπεύθυνης ενημέρωσης για τις όποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι προτάσεις της Συνόδου των πρυτάνεων, των πανεπιστημίων, των εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, αγνοήθηκαν συστηματικά, όταν δεν λοιδωρήθηκαν.

Ήδη, το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής επιβεβαίωσε στην έκθεσή του τα συνταγματικά αδιέξοδα και τις νομοθετικές κακοτεχνίες του νομοσχεδίου που είχε έγκαιρα επισημάνει η Σύνοδος. Στο σημείο που βρισκόμαστε η συμβολή των Ελλήνων βουλευτών είναι κρίσιμη. Με το νομοσχέδιο διακυβεύεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, αφού:

– Δεν αποδίδει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο.

– Δεν αποδίδει το σύνολο των διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στην Σύγκλητο και ταυτόχρονα καταργεί το πρυτανικό συμβούλιο ως όργανο καθημερινής διαχείρισης.

– Δεν προβλέπει την άμεση εκλογή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα αντίστοιχα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

– Δεν διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα του Ιδρύματος, καθώς και τον Τομέα ως ενιαία εκπαιδευτική και ερευνητική οντότητα.

– Δεν διασφαλίζει την δημόσια χρηματοδότηση Ιδρυμάτων, έρευνας και φοιτητικής μέριμνας.

Οι τροποποιήσεις που συνεχίζουν να διαρρέουν δεν αλλάζουν τον πυρήνα της λογικής του νομοσχεδίου που επιμένει στο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης. Η παύση εκλεγμένων οργάνων, κίνηση που δεν αποτολμήθηκε ποτέ στο παρελθόν και από κανέναν, συνιστά αυταρχισμό».

 

Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed