Μετά από πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση οι πρυτάνεις αποφάσισαν να καλέσουν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι σταματούν να απευθύνονται στο υπουργείο Παιδείας.

Σε κείμενο που κατέληξαν στο τέλος της συνεδρίασης καλούν ακόμη τους βουλευτές να προασπίσουν το κατοχυρωμένο, από το Σύνταγμα, δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο. Δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που όπως τονίζουν “επιβεβαίωσε τα συνταγματικά αδιέξοδα και τις νομοθετικές κακοτεχνίες του νομοσχεδίου που είχε έγκαιρα επισημάνει η Σύνοδος”.

Οι πρυτάνεις απορρίπτουν και τις τελευταίες αλλαγές που δέχθηκε το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι δεν αλλάζουν τον πυρήνα της λογικής του νομοσχεδίου που είναι η επιμονή στο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης, ενώ καταλήγουν επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή των αλλαγών παύει η ισχύς εκλεγμένων οργάνων, κι αυτό, όπως λένε, είναι κάτι που δεν έχει αποτολμηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Με επιστολές προς τους βουλευτές που απέστειλε νωρίτερα η Ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίου, ζήτησαν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή και κάλεσε τα μέλη της σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο νόμου, το υπουργείο δέχθηκε αναβάθμιση της Συγκλήτου με αυξημένες δραστηριότητες, αύξηση της συμμετοχής των μελών ΔΕΠ στο Συμβούλιο Διοίκησης από επτά σε οκτώ, έναντι 6 εξωπανεπιστημιακών, διατήρηση του τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας και εξομοίωση των πτυχίων των πολυτεχνικών σχολών με master.

“Θεωρούμαι απαράδεκτο το χειρισμό που έκανε η κυβέρνηση να είμαστε σήμερα 22 Αυγούστου και να μην έχουμε ακόμα το τελικό σχέδιο. Απαξιώνεται έτσι οποιαδήποτε έννοια διαλόγου και συναίνεσης προς την πανεπιστημιακή κοινότητα” υποστηρίζει η Ευγενία Μπυρνοβα, γ.γ. ΠΟΣΔΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης επισήμανε ότι “αν στην ουσία δεν γίνουν αλλαγές που να είναι στο πνεύμα και στο γράμμα των θέσεων της Ομοσπονδίας, το κείμενο που θα προκύψει θα έχει μεγάλα προβλήματα λειτουργικότητας”.

Οι καθηγητές που ανήκουν στην “Πρωτοβουλία για την προστασία του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου” και έχουν υπογράψει κείμενο εναντίον των διατάξεων του νομοσχεδίου διευκρίνισαν σήμερα ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τη λειτουργία των ιδρυμάτων και τα πτυχία ενώ μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε ανώνυμες εταιρείες.

“Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην σταδιακή κατάργηση της δωρεάν παιδείας και προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές” σημείωσε η Ελένη Καραμολέγκου, πρόεδρος του φιλολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπρόσωποι των ΤΕΙ συνεδρίασαν επίσης την Δευτέρα και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο το οποίο ζητούν να αποσυρθεί.

Αίσθηση προκάλεσε η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Σ΄αυτήν, εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για τη νομική πληρότητα και συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων και ειδικά για το Συμβούλιο διοίκησης.

Για κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΤΕΙ Πάτρας, λέγοντας: “Υπάρχει περίπτωση από το Σεπτέμβριο να δούμε τέτοιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που δεν τις έχει δει η κοινωνία. Δεν μπορούμε εμείς πχ να κοροϊδεύομαι τη νεολαία που είμαστε ΑΕΙ και αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου να αυξάνει το χάσμα με τα πανεπιστήμια και να σε φέρνει σε μια κατάσταση τύπου ΚΑΤΕΕ”.

Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου και γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διακομματική συναίνεση.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε άρθρο της στην εφημερίδα “Τα Νέα” υπεραμύνεται της ανάγκης συναίνεσης. “Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη συναινέσεων για την ψήφιση και υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης και θα το επιχειρήσω μέχρι τη στιγμή της ψηφοφορίας στη Βουλή. Ξέρω επίσης ότι συναίνεση σημαίνει σύνθεση και αποδοχή προτάσεων του άλλου, όχι όμως μονομερώς από την πλευρά της κυβέρνησης” τονίζει μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας.

Συμβολική κατάληψη έκαναν χθες το πρωί, στο κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια έκαναν ορισμένοι φοιτητές ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Φοιτητές ετοιμάζονται μεθαύριο για συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στάση αναμονής η ΝΔ
Η ΝΔ τηρεί στάση αναμονής ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Στελέχη της υπενθυμίζουν δώδεκα προτάσεις της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί των οποίων περιμένει αλλαγές από την Άννα Διαμαντοπούλου.

Πολύ πιο επιθετικά κινείται η ΔΑΠ η οποία καταγγέλει το υπουργείο Παιδείας
“Από την πρώτη στιγμή είπαμε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι θα αναζητήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δούμε αυτά που μας ενώνουν στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και όχι αυτά που μας χωρίζουν”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “επιχειρεί να ολοκληρώσει το έργο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.”

Ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του καλεί την Α. Διαμαντοπούλου, να αντέξει στις πιέσεις του κατεστημένου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι βασικές αλλαγές θα πρέπει να είναι σχετικές με την αντιμετώπιση του κομματισμού της απεμπλοκής των φοιτητών από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, η κατάργηση του Ασύλου και το άνοιγμα των ιδρυμάτων στην κοινωνία και την αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed