Ξεπερνούν τις 250.000 (και πλησιάζουν τις 300.000) οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που ακόμα δεν έχουν εκδοθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις καθυστερήσεις πλέον να φτάνουν τα τρία έτη σε κάποιες περιπτώσεις, οδηγώντας σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια έμμεση «στάση πληρωμών» των Ταμείων, αφού τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα έχουν οδηγήσει στο να καθυστερούν διαρκώς στην καταβολή των συντάξεων. Πλέον, παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνονται οι περιπτώσεις συνταξιούχων που απεβίωσαν, περιμένοντας να λάβουν τη σύνταξή τους, η οποία τελικά δόθηκε στους κληρονόμους τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, με βάση επίσημα στοιχεία του Ιουλίου, έχει αφήσει να «λιμνάζουν» 136.262 συντάξεις. Από αυτές, το 62% αφορά την Αττική. Προκαλεί μάλιστα δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι μόνο σε ένα υποκατάστημα του ιδρύματος, στην οδό Νικηφόρου, υπάρχουν 45.884 συντάξεις στην αναμονή… Αλλες 22.000 καθυστερημένες συντάξεις προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, 11.885 από τον Πειραιά και 3.500 από την Πάτρα. Για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ η καθυστέρηση φτάνει τους 9 μήνες, ενώ, όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση ξεπερνά τους 15 μήνες.
Αλλοι 40.000 δικαιούχοι περιμένουν στην ουρά για να λάβουν το εφάπαξ βοήθημά τους. Από αυτούς οι περίπου 9.000 έχουν «ξεμείνει» από το 2009. Σύμφωνα με τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μπορούν να εξυπηρετούνται κάθε μήνα μόνο 600 περιπτώσεις εφάπαξ, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα έλλειμμα πάνω από 1,7 δισ. ευρώ και σε μια καθυστέρηση που υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
Στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, καθώς στην αναμονή βρίσκονται συνολικά περίπου 10.000 συνταξιούχοι, με τον χρόνο καθυστέρησης να κυμαίνεται από 4-7 μήνες, όταν πρόκειται για σύνταξη του ΤΕΒΕ, και κοντά στους 12 μήνες, όταν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον ΟΑΕΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθεί το μέτρο της προσωρινής συνταξιοδότησης, με βάση το οποίο θα δίνεται άμεσα το 80%-90% της σύνταξης, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η καθυστέρηση των δικαιούχων.
Στα επικουρικά ταμεία, όμως, η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) εκκρεμούν περισσότερες από 39.000 αιτήσεις υποβολής σύνταξης, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 2,5-3 χρόνια, στη χειρότερη περίπτωση. Συνολικά, άλλες 50.000 αιτήσεις παραμένουν στα ράφια του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 15 μήνες έως 2 χρόνια.