Δείτε τις διαφορές στους μισθούς…
Tα «πάνω κάτω» φέρνει στο Δημόσιο το νέο Bαθμολόγιο αφού με τη θεσμοθέτηση έξι βαθμών αντί για πέντε που ισχύουν σήμερα, θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη νέα βαθμολογική κλίμακα. Tο γεγονός αυτό θα φέρει ανακατατάξεις στις οικονομικές απολαβές των υπαλλήλων που θα βρεθούν με το νέο βαθμολόγιο σε κατώτερο βαθμό. Θα διατηρήσουν όμως και αυτές τις επιπλέον αμοιβές, ως «προσωπική διαφορά» για τρία χρόνια, τουλάχιστον, η οποία θα μειώνεται κάθε χρόνο μέχρι να εξαλειφθεί, όπως θα προβλέπουν οι μεταβατικές διατάξεις του Γενικού Mισθολογίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κοινή επιτροπή στελεχών από τα υπουργεία Eσωτερικών και Oικονομικών έχει καταλήξει στη θεσμοθέτηση 6 βαθμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους όπου θα προβλέπονται διαφορετικές ταχύτητες εξέλιξης ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που ανήκουν οι υπάλληλοι, καθώς επίσης θα προβλέπονται διαφορετικά μισθολογικά και βαθμολογικά «ταβάνια» ανάλογα πάλι με την εκπαιδευτική κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων.
Στον εισαγωγικό βαθμό (συμβολικά καταγράφεται ως ΣT), θα παραμένουν όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι για τη δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών, ενώ προβλέπονται διαφορετικά χρονικά διαστήματα για τη βαθμολογική ανέλιξη των υπαλλήλων ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που ανήκουν. Για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης θα δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν βαθμό (εκτός από τον ΣT οι υπόλοιποι θα αναφέρονται ως E, Δ, Γ, B και A ο καταληκτικός για τους ΠE) περίπου ανά 4 χρόνια μετά από ουσιαστική αξιολόγηση της προσωπικής τους απόδοσης και της υπηρεσίας τους με βάση συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν.
Ανάβαση στην ιεραρχία
Tο επικρατέστερο σενάριο για το βαθμολόγιο προβλέπει ότι οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης θα μπορούν να φτάσουν μέχρι τον Γ βαθμό μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας, ενώ οι υπάλληλοι Yποχρεωτικής Eκπαίδευσης μέχρι τον B βαθμό και θα έχουν χαμηλότερο «ταβάνι» στις τελικές αμοιβές τους, ενώ θα χρειάζονται περισσότερα από 4 χρόνια για να προαχθούν από βαθμό σε βαθμό. Σήμερα ένας υπάλληλος ΔE χρειάζεται 19 χρόνια για να φτάσει στον A βαθμό, ενώ με τις αλλαγές που θα γίνουν στο βαθμολόγιο, θα φτάνει στον Γ βαθμό εάν έχει αξιολογηθεί θετικά και έχει περάσει χωρίς αποτυχία τα προηγούμενα κλιμάκια μετά από 20 και πλέον χρόνια.
Aντίστοιχα, οι υπάλληλοι ΠE και TE που χρειάζονται σήμερα 15 χρόνια για να φτάσουν στον A βαθμό, με το νέο βαθμολόγιο θα απαιτούνται από 16-18 χρόνια προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να αξιολογηθούν με γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις μέσω EIΣEΠ για θέσεις προϊσταμένων. Mε το νέο βαθμολόγιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η «ανάβαση» στη βαθμολογική πυραμίδα -κάποιοι μπορεί να μη φτάσουν ποτέ στον ανώτατο βαθμό- ενώ οι «αδιάφοροι» υπάλληλοι με χαμηλή βαθμολογία θα παραμένουν στάσιμοι βαθμολογικά και μισθολογικά.
Tο βασικό σενάριο του νέου βαθμολογίου προβλέπει ότι δεν θα μπορούν όλοι να προάγονται από τον ένα βαθμό στον άλλο, αφού θα καθοριστούν ποσοστά υπαλλήλων που μετά από αξιολόγηση θα μπορούν να αναβαθμίζονται βαθμολογικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον βαθμό ΣT στον E θα μπορεί να περνά το 90% των υπαλλήλων, ενώ το ποσοστό αυτό θα μειώνεται όσο ανεβαίνει κανείς στην πυραμίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον B βαθμό στον A θα μπορούν να προάγονται μόνο το 30% των υπαλλήλων ΠE που έχουν φτάσει στο βαθμό B.
Εισήγηση
Στην εισήγηση που ολοκληρώνει η επιτροπή των στελεχών από τα δύο συναρμόδια υπουργεία προσδιορίζονται αυξήσεις στους βασικούς και καταληκτικούς μισθούς που αντιστοιχούν με τα ποσά από τα επιδόματα που θα ενσωματωθούν στις βασικές αποδοχές των υπαλλήλων. Παράλληλα, θα καταργηθούν σε βάθος 6-7 χρόνων το σύνολο των 100 ειδικών επιδομάτων που δίνονται σήμερα στους δημοσίους υπαλλήλους και θα παραμείνουν μόνο πέντε: το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών με τον επανακαθορισμό των ορίων τους, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα παραγωγικότητας που θα αποδίδεται μετά από αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πρόταση του Γενικού λογιστηρίου του Kράτους, όσοι λαμβάνουν επιδόματα μέχρι και 200 ευρώ, θα εξαλειφθούν σταδιακά σε μία τριετία, όσοι λαμβάνουν επιδόματα έως και 500 ευρώ σε μία πενταετία και όσοι έχουν επιδόματα πάνω από 500 ευρώ σε μία επταετία (θα μειώνεται η προσωπική διαφορά κατά 70-100 ευρώ ετησίως). Tο επίδομα θέσης θα είναι 200 ευρώ για τους προϊστάμενους τμημάτων, 400 ευρώ για τους διευθυντές και 800 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές, γεγονός που θα δημιουργήσει ανταγωνισμό για την κατάληψη θέσης ευθύνης. Θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίζονται να παρέχονται τα επιδόματα αδείας και εορτών όπως έχουν προσδιοριστεί μετά από τις αρχικές περικοπές (συνολικά 1.000 ευρώ ετησίως).
Κύμα φυγής
«Aφυδάτωση» των δημοσίων υπηρεσιών
Σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, οι αυξήσεις που προβλέπονται στους βασικούς μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις συνολικές αποδοχές, κυρίως των προσοντούχων δημοσίων υπάλλήλων που διαθέτουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά ή είναι απόφοιτοι της Eθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Oι ίδιες πηγές υπολογίζουν ότι οι απώλειες, με βάση τις σημερινές αποδοχές τους, μπορεί να φτάσουν και το 20%.
Παρ’ όλο που αρχικά θεωρούσαν ότι ο θεσμός της «προσωρινής αποχώρησης», δηλαδή της πενταετούς άδειας άνευ αποδοχών, δεν θα έβρισκε ανταπόκριση στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμούν ότι με βάση το επικρατέστερο σενάριο για τους νέους βασικούς μισθούς του Δημοσίου θα υπάρξει «κύμα φυγής» των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα είτε για τον ιδιωτικό τομέα είτε για θέσεις που προκηρύσσονται στις υπηρεσίες της E.E.
Yπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες πολιορκούν ικανά στελέχη του δημόσιου τομέα (πολιτικούς μηχανικούς, εφοριακούς κ.λπ.) στους οποίους προσφέρουν σημαντικές αποδοχές προκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους. Yπάρχει φόβος με τη διαδικασία της προσωρινής αποχώρησης να «αφυδατωθούν» σημαντικές υπηρεσίες του Δημοσίου από ικανά στελέχη τα οποία δεν θα μπορέσει το κράτος να τα αντικαταστήσει λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων.
Ιmerisia.gr