Αναφορές για εμφάνιση του δηλητηριώδους ψαριού «λαγοκέφαλος» έγιναν στο κέντρο δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από τη βόρειο Ελλάδα. Οι επιστήμονες συνιστούν την προσοχή των πολιτών και την αποφυγή κατανάλωσής του.
Οι αναφορές για εντοπισμού του ψαριού έγιναν από Χαλκιδική και Μεθώνη και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αποφυγή κατανάλωσης ακόμη και των ψαριών που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του.
Το ψάρι μέσω του Ινδικού Ωκεανού εμφανίζονταν τα προηγούμενα χρόνια από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο, αλλά φέτος εμφανίστηκε και σε Χαλκιδική και Μεθώνη.
«Το δέρμα και τα εντόσθια έχουν νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Το ψάρι μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει εύκολα, αλλά το κακό είναι ότι εάν είναι μικρό μοιάζει με σαρδέλα, γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εάν κάποιος το πιάσει θα πρέπει να πλύνει πολύ καλά τα χέρια του και επίσης τα ψάρια που είναι δίπλα του μπορεί να έχουν επιμολυνθεί». τονίζει η δρ Πολυξένη Νέου, παιδίατρος, διευθύντρια Κέντρου Δηλητηριάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Το ψάρι βρίσκεται και σε ρηχά νερά έχει μαύρες πιτσιλιές στην πλάτη και τερατόμορφο κεφάλι. Μικρό μοιάζει με σαρδέλα.
Ο λαγοκέφαλος (ή λαγόψαρο) είναι επικίνδυνος αφού μπορεί να προκαλέσει παράλυση, αρρυθμίες ακόμη και το θάνατο εξαιτίας της νευροτοξίνης που φέρει στα σπλάχνα και το δέρμα του.
Γιάννης Δεβετζόγλου
gdevetzoglou@dolnet.gr