Διορίζονται 600 εκπαιδευτικοί, αποχωρούν 6.000
Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι φέτος θα διοριστούν 600 εκπαιδευτικοί, ενώ 6.000 θα συνταξιοδοτηθούν από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Μέχρι τις 29 Αυγούστου παρατείνεται η αγωνία των εισακτέων, ενώ οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών θέλουν τις φετινές βάσεις χαμηλότερες των περυσινών.
Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ αναμένεται να ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.
Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.
Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.
Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.
Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.
Νέες προσλήψεις
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 600 εκπαιδευτικών και την συνταξιοδότηση έξι χιλιάδων.
Παράλληλα, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Όπως είπε ωστόσο η κυρία Διαμαντοπούλου, τα σχολεία θα ανοίξουν εφέτος χωρίς κενά. «Είναι άθλος», τόνισε, «αλλά είναι όλα υπό έλεγχο. Η πολιτική κρίνεται σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και οι καπετάνιοι στην φουρτούνα φαίνονται», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2.000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι. Ενδεικτικά η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1000 εκπαιδευτικοί στη χώρα στην τεχνική εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες.
Εφέτος θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της «κάρτας» σχολείων από την οποία θα φαίνεται η λειτουργία τους και τα κενά σε εκπαιδευτικούς ή βιβλία. Η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά με το θέμα των βιβλίων ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται όλα τα βασικά βιβλία στα σχολεία και το επόμενο 20ημερο θα ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκπαιδευτικών διδακτικών πακέτων.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά ότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία θα φτάσουν τις 20.000, ενώ την ίδια στιγμή οι διορισμοί δεν θα ξεπεράσουν τους 600.
Σε ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι τονίζουν πως η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη δυσκολότερη επειδή φέτος έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για 5.000-6.000 αναπληρωτές, ενώ πέρυσι υπήρξε πρόβλεψη για 15.800.
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν φτάνει τις 11.000.
Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές προειδοποιούν πως θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν τα κενά δεν καλυφθούν.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με την έναρξη της χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις αλλά και για τον περιορισμό των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του αναζητά τρόπους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των κενών θέσεων και να μην αρχίσει η σχολική χρονιά με ελλείψεις εκπαιδευτικών.