Διασυνοριακό εμπόριο και παρεμπόριο μαστίζουν τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Ακόμη και ψωμί (φωτογραφία) από γυρολόγους Βούλγαρους και Σκοπιανούς αγοράζουν οι Ελληνες διότι είναι φτηνότερο, ανεξάρτητα από την ποιότητά του.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών-Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Εβρου με επιστολές της προς τους φορείς των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων ζήτησε την απόλυτη και άμεση εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που, μεταξύ άλλων, προβλέπει νέους τρόπους πάταξης του παρεμπορίου.
Η Ομοσπονδία επικαλείται συγκεκριμένο άρθρο του σχετικού νόμου, το οποίο αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική -με ευθύνη των τοπικών δημοτικών αρχών- η κατάσχεση και επιτόπου καταστροφή κάθε είδους εμπορευμάτων-απομιμήσεων που διακινούνται στην αγορά. Επίσης ζητεί μεγαλύτερη αστυνόμευση των λαϊκών αγορών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπορικών επιμελητηρίων των ακριτικών νομών, περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ «ζεστού» ελληνικού χρήματος διαρρέουν κάθε μήνα προς Βουλγαρία και Σκόπια, για την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων. Μάλιστα οι «γείτονες» έχουν αναρτήσει ταμπέλες στα ελληνικά που διαφημίζουν τα φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες τους.
Στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων καταναλωτών είναι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες, οι επισκευές και βαφές των αυτοκινήτων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αγοράζουν ακόμη και τα τρόφιμα της εβδομάδας. Θραύση κάνουν και τα κομμωτήρια, αφού το κούρεμα έχει μόλις δύο ευρώ στο Μοναστήρι των Σκοπίων.
«Ουρές» σχηματίζουν κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας και στα βενζινάδικα της γειτονικής Βουλγαρίας, όπου χιλιάδες γεμίζουν σε τακτική βάση τα ρεζερβουάρ τους. Στα παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει από 1,10 έως και 1,25 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,60 με 1,70 ευρώ που κοστίζει στη χώρα μας.
Η προτίμηση στη φτηνότερη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων βενζινάδικων των νομών της ανατολικής Μακεδονίας.
Οι αρμόδιοι φορείς της βόρειας Ελλάδας ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις παραμεθόριες περιοχές, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στους κατοίκους τους να καταναλώνουν ελληνική βενζίνη. Από την πλευρά τους, οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στο τελωνείο, αλλά και τροποποίηση του διατάγματος που αφορά τη λίστα των προϊόντων που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.
Πολλοί τοπικοί φορείς έχουν προχωρήσει σε συμβολικούς αποκλεισμούς τελωνείων τόσο στις εξόδους προς Σκόπια όσο και προς Βουλγαρία. Πρόσφατα η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε οι καταναλωτές να μην αγοράζουν ψωμί και προϊόντα ζύμης από Βούλγαρους γυρολόγους, που περνούν καθημερινά τα σύνορα, πωλούν τα προϊόντα τους και φεύγουν. Στις ανακοινώσεις τους αφ’ ενός θέτουν θέμα ποιότητας και αφ’ ετέρου επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, αλλά και της ενίσχυσης της τοπικής και της συνολικής οικονομίας γενικότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Εβρου, κάθε μήνα καταγράφονται από το νομό τους περίπου 200.000 περάσματα κατοίκων της περιοχής προς τη Βουλγαρία.