Το κλίμα στις διεθνείς αγορές τρομάζει την κυβέρνηση, η οποία καλείται να βρει 5 δισ. ευρώ ως τα Χριστούγεννα

Έντονος προβληµατισµός επικρατεί στην κυβέρνηση για την ατµόσφαιρα «απώλειας στήριξης» στις διεθνείς αγορές και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην υλοποίηση του σχεδίου των αποκρατικοποιήσεων. «Οσο το κλίµα στις Ηνωµένες Πολιτείες και στις µεγάλες ευρωπαϊκές αγορές δεν βελτιώνεται η ανησυχία µας µεγαλώνει» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το πρόβληµα είναι πολύ συγκεκριµένο. Ποιοι και πόσοι επενδυτές είναι διατεθειµένοι να βάλουν λεφτά για την απόκτηση µετοχικών µεριδίων επιχειρήσεων του Ελληνικού ∆ηµοσίου όταν οι πάντες πουλάνε «χαρτιά» και αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια; «Σε αυτό το κλίµα είναι δύσκολο να βγεις και να πεις ότι πουλάω ΕΥΑΘ» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Τυπικώς όλα κυλούν σύµφωνα µε το πρόγραµµα. Το Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του ∆ηµοσίου (ΤΑΙΠΕ∆) έχει συσταθεί ως νοµικό πρόσωπο, κτίριο για να στεγαστεί βρέθηκε, συνεντεύξεις για την πρόσληψη στελεχών από τον ιδιωτικό τοµέα γίνονται. Ακόµη και ιστοσελίδα, αντί µόλις 7.000 ευρώ, θα αρχίσει να στήνεται τις επόµενες ηµέρες.

Οι παρατηρητές της ΕΕ επελέγησαν και έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν επαφές µε τη διοίκηση. Πρόκειται για τον Ολλανδό Μάρτιν Βέρβε, πρώην στέλεχος του ολλανδικού υπουργείου Οικονοµικών και νυν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πέρασε από την Αθήνα, και τον γάλλο διπλωµάτη Ερβέ Λε Ροΐ, ο οποίος αναµένεται το προσεχές διάστηµα. Εδρα του πρώτου θα είναι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική πρωτεύουσα και του δευτέρου η γαλλική πρεσβεία.

Οι δυσκολίες όµως παραµένουν. «Στο Μεσοπρόθεσµο περιλαµβάνονται γιγαντιαίαπρότζεκτ, τα οποία απευθύνονται στις αγορές στη χειρότερη συγκυρία των τελευταίωνδεκαετιών» λένε παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι παρατηρούν ότι τα χρονοδιαγράµµατα είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. «Με βάση τη διεθνή εµπειρία, ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πώλησης µιας εταιρείας από έναν ιδιωτικό όµιλο σε έναν άλλο είναι κατά µέσο όρο 12 µήνες. Καταλαβαίνετε ότι η εκτέλεση της ίδιας διαδικασίας για την πώλησηµιας κρατικά ελεγχόµενης εταιρείας από ένα Ταµείο (που δεν έχει ακόµη στελεχωθεί) σε µια ιδιωτική εταιρεία, αν υπάρξει ενδιαφέρον, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο και δεν µπορεί να συµβεί σε µία εβδοµάδα» λέει πρόσωπο µε µεγάλη εµπειρία σε ανάλογες διαδικασίες στον ιδιωτικό τοµέα. Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, η τρόικα παρακολουθεί µε ικανοποίηση την πρόοδο ταχείας σύστασης του ΤΑΙΠΕ∆, ωστόσο ο προβληµατισµός σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι είναι κοινός: «Πολιτική βούληση φαίνεται να υπάρχει, το θέµα είναι να υπάρξει επιχειρηµατικό ενδιαφέρον για επενδύσεις». Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το «στενό µαρκάρισµα» από τις Αρχές Ανταγωνισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγείρουν αµφιβολίες για το κατά πόσον θα µπορέσουν να ολοκληρωθούν ορισµένες ενέργειες οι οποίες ενδέχεται να προσκρούσουν στη νοµοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Το στρατηγείο της Ερμού

Στο ακαλαίσθητο κτίριο επί της οδού Ερµού 2 (φωτογραφία δεξιά), πάνω στην πλατεία Συντάγµατος και δίπλα στο υπουργείο Οικονοµικών, θα µεταφερθεί τις επόµενες ηµέρες το Ταµείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του ∆ηµοσίου. Στο ισόγειο στεγάζονται τα McDonald’s και το σουβλατζίδικο «Πίτα Παν». Σύµφωνα µε το Μεσοπρόθεσµο, θα πρέπει σε πέντε µόλις µήνες, ως τα τέλη ∆εκεµβρίου, να ολοκληρωθούν 22 σχέδια αποκρατικοποιήσεων. Τα προσδοκώµενα έσοδα για το σύνολο του έτους ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα το πρόγραµµα για το τελευταίο τρίµηνο του 2011 προκαλεί ήδη ζάλη στους υπευθύνους καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ είναι προγραµµατισµένες οι πωλήσεις µετοχών του ΟΛΠ, του Ταµιευτηρίου, της ∆ΕΠΑ, της ∆ΕΣΦΑ, της Λάρκο, του Ο∆ΙΕ, του Καζίνου Πάρνηθας, της ΕΛΒΟ και του ΟΠΑΠ! Επιπλέον, µένει να διασαφηνιστεί µε ποιο µοντέλο θα προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό αλλά και να είναι έτοιµα τα πρώτα χαρτοφυλάκια ακινήτων για να βρεθούν επενδυτές µέσα από Εταιρείες Ειδικού Σκοπού. Ολα αυτά, η νεοδιορισθείσα διοίκηση του Ταµείου θα τα συζητήσει µε την τρόικα που φθάνει στην Αθήνα τη ∆ευτέρα 22 Αυγούστου. Υπενθυµίζεται ότι πρόεδρος του ΤΑΙΠΕ∆ είναι ο κ. Ι. Κουκιάδης, διευθύνων σύµβουλος ο κ. Κ. Μητρόπουλος, εντεταλµένος σύµβουλος ο κ. Α. Ταπραντζής και µέλη ο κ. Αντ. Βαρθολοµαίος και η κυρία Αννα Ζωηρού.

Τρία «ντιλ» για 1,3 δισ. ευρώ

Η διακοµµατική διοίκηση του Ταµείου «τρέχει» για να τηρήσει το χρονοδιάγραµµα των αποκρατικοποιήσεων. Ως το τέλος Σεπτεµβρίου πρέπει να εισπραχθούν περί τα 1,3 δισ. ευρώ. Η αρχή έγινε µε την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και έχουν εισπραχθεί 391 εκατ. ευρώ. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε τρία «ντιλ»:

1. Η επέκταση της σύµβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως το 2046. Η επέκταση κατά 20 χρόνια της υφιστάµενης σύµβασης παραχώρησης για τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών (∆ΑΑ) µε τη γερµανική Ηochtief θα µπορούσε να αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ. Η ενέργεια θα συνδυαστεί κατά το πρώτο τρίµηνο του 2012 µε τη µείωση του ποσοστού του ∆ηµοσίου κατά 21%, είτε µέσω εισαγωγής του ∆ΑΑ στο Χρηµατιστήριο ή µέσω πώλησης σε ιδιώτες. Η ∆ιυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προσέλαβε για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Μάρτιο την Εθνική Τράπεζα και την ΒΝΡ Ρaribas ως χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους και τη ∆ικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα ως νοµικό σύµβουλο.

2. Η επέκταση της σύµβασης του ΟΠΑΠ µε το ∆ηµόσιο. Η κυβέρνηση εκτιµά ότι θα συγκεντρώσει ως και 400 εκατ. ευρώ από τη χρονική επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ. Επιπλέον, σύµφωνα µε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο , δεν υπάρχει δέσµευση για την πώληση του 34% που ελέγχει σήµερα το ∆ηµόσιο στον Οργανισµό, καθώς πρόθεση του υπουργείου είναι να αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Για την επέκταση της διάρκειας της σύµβασης µε το ∆ηµόσιο για 10 χρόνια (λήγει το 2020 και θα παραταθεί ως το 2030), καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στον Οργανισµό έχουν επιλεγεί οι χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλ ληλα θα παραχωρηθούν και νέες άδειες για παιχνίδια στον ΟΠΑΠ («φρουτάκια»). Το υπάρχον σχέδιο προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα λάβει 36.500 άδειες για µηχανές βιντεολόττο («φρουτάκια») και θα δώσει υπεργολαβία τις µισές από αυτές. Για τις νέες άδειες παιγνίων για τον ΟΠΑΠ υπάρχουν ορισµένες εκκρεµότητες µε την ΕΕ, καθώς η χορήγηση άδειας για 16.500 «φρουτάκια» απευθείας στον ΟΠΑΠ ενδεχοµένως να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση. Γίνονται ενέργειες για να εξασφαλιστεί το ΟΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Για τα Κρατικά Λαχεία οι χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities έχουν αναλάβει την πώληση του 100% των µετοχών αλλά θα προηγηθεί η εισφορά των λαχείων σε εταιρεία που θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Η κυβέρνηση εκτιµά ότι µπορεί να εισπραχθούν 600-700 εκατ. ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed