Φιλοδοξία είναι να ξεπεράσει τον ύψους 823 μέτρων ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι
Ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ, έκλεισε συμφωνία με τον κατασκευαστικό όμιλο Μπιν Λάντεν (της οικογένειας του ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ-Κάιντα) για να χτιστεί ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου στην παραθαλάσσια πόλη Τζέντα. Φιλοδοξία είναι να ξεπεράσει τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, που με ύψος 823 μέτρων κατέχει αυτή τη στιγμή τον «τίτλο» του υψηλότερου ανθρώπινου κατασκευάσματος.
Ο σχεδιαζόμενος ουρανοξύστης θα ονομάζεται Kingdome Tower και θα είναι, κυριολεκτικά, ένα «όρθιο χιλιόμετρο»: το ύψος του θα ξεπερνά ελαφρώς τα 1.000 μέτρα, αν και οι υπεύθυνοι δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. Θα διαθέτει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία, ένα ξενοδοχείο και ένα εμπορικό κέντρο. Όπως ανακοίνωσε η επενδυτική εταιρεία του πρίγκιπα, η Kingdom Holding, υπογράφηκε συμφωνία ύψους 840 εκατομμυρίων ευρώ με τη Μπιν Λάντεν.
Τα τελευταία χρόνια στα κράτη του Κόλπου υλοποιούνται διάφορα φιλόδοξα και φαραωνικά σχέδια, όπως τεχνητά νησιά, ουρανοξύστες και τεράστια συγκροτήματα κατοικιών, παρά την οικονομική κρίση.
Το Ντουμπάι παρουσίασε τον περασμένο Ιανουάριο τον πύργο Χαλίφα, κόστους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, τη στιγμή που οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αγορές των ακινήτων κατέρρεαν. Νωρίτερα είχε αναγκαστεί να δανειστεί χρήματα από το γειτονικό Άμπου Ντάμπι για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους του. Τελικά, το Ντουμπάι ανταπέδωσε, δίνοντας τιμητικά το όνομα του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον πύργο.
Ο πύργος της Τζούντα θα βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, στην ενθάρρυνση των αναγκαίων επενδύσεων μέσα σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Όπως δήλωσε ο Αλυαλίντ, το νέο έργο έχει ως στόχο να «στείλει ένα μήνυμα δύναμης».
Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται για το λόγο της κατασκευής όλο και πιο γιγαντιαίων ουρανοξυστών σε μια εποχή που η εξελιγμένη αρχιτεκτονική απαιτεί πιο ενδιαφέροντα και καινοτόμα σχέδια. «Είναι μάταιο χτίζουμε συνεχώς όλο και ψηλότερα κτίρια», δηλώνει ο Ρόρι Οκάιτο, αρχισυντάκτης περιοδικού αρχιτεκρονικής. «Ξέρουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά ποιος ο σκοπός;»