Εμπνευστής και δημιουργός του, ο Παναγιώτης Ράππας
Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι άνθρωποι για να σώσουν τα ζώα από εξαφάνιση τα συγκεντρώνουν σε ένα τεράστιο πάρκο, τον «Ζωολογικό Κήπο: Ο Αίσωπος», σε συνθήκες άριστες φαινομενικά αλλά μακριά από το φυσικό περιβάλλον τους, τη ζούγκλα.
Εκεί, συνωστισμένα, αποκτούν όλες τις νευρώσεις του σύγχρονου ανθρώπου. «Ακριβώς όπως τα περιέγραψε ο μεγάλος παραμυθάς πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια. Οι μύθοι του Αισώπου παρουσιάζονται στη σειρά χωρίς επεμβάσεις ή αλλοιώσεις, σαν συμβάντα της ζωής στο πάρκο», εξηγεί ο εμπνευστής και δημιουργός μιας σειράς 3D κινουμένων σχεδίων – που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών καναλιών αλλά και του Al Jazeera -, ο animator Παναγιώτης Ράππας.
Για πολλά χρόνια ο Παναγιώτης Ράππας αναζητούσε τρόπο να παρουσιάσει τους μύθους «σαν επεισόδια μιας ενιαίας σειράς στη λογική των “Τομ και Τζέρι”. Με πολύ χιούμορ και ενέργεια. Ηταν όμως δυσεπίλυτο πρόβλημα διότι οι μύθοι είναι πολλοί, τουλάχιστον 200 και με διαφορετικούς ήρωες και περιεχόμενο».
Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, λέει ο λαός. «Η ιδέα μού ήρθε σε μια επίσκεψη με τον γιο μου στο Αττικό Πάρκο. Εκεί έχουν μια πανέμορφη τίγρη, η οποία όσο ήμασταν στον ζωολογικό κήπο βρυχόταν συνεχώς. Απόρησα και ρώτησα έναν από τους φύλακες. Μου εξήγησε πως το ζώο ουσιαστικά υποφέρει από νεύρωση λόγω αιχμαλωσίας. Αυτό ήταν. Η ιδέα που έψαχνα είχε βρεθεί».
Με μια ομάδα νεαρών συνεργατών του ο Ράππας δούλεψε ένα πιλοτικό επεισόδιο διάρκειας δύο λεπτών, «για να είναι σαφές τι προσπαθούμε να κάνουμε». Το σκεπτικό αφορά μία σειρά από 50 πεντάλεπτα επεισόδια, τα οποία μπορεί να προβληθούν μεμονωμένα ή και ανά δύο, τρία ή τέσσερα μαζί (και με αγγλικούς υπότιτλους, ένεκα διεθνούς συμπαραγωγής).
Στην ετήσια συνάντηση παραγωγών της EBU, της Ενωσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της Ευρώπης, με προτροπή τής τότε διευθύντριας διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ Ειρήνης Γαβαλά παρουσιάστηκε η πρόταση με τίτλο «Ζωολογικός κήπος: Ο Αίσωπος». Αμέσως εξέφρασαν το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη συμπαραγωγή, αποκτώντας και δικαιώματα μετάδοσης, οι δημόσιες τηλεοράσεις της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας και της Τουρκίας.
Σε εκείνη τη συνάντηση «ήταν και ένας άραβας παραγωγός συνεργάτης του Al Jazeera, o οποίος μετέφερε το ενδιαφέρον του δικτύου να πάρει μέρος και αυτό στη δημιουργία της σειράς», αναφέρει ο Παναγιώτης Ράππας, δημιουργός του εξαγώγιμου ελληνικού τηλεοπτικού προϊόντος – και μάλιστα τρισδιάστατου.
Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη