Σφραγίδα Γερουλάνου…

Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η ιδανικότερη, που υπήρξε ποτέ, για να παραχωρεί εμπράγματες εγγυήσεις σε όλους όσοι τις απαιτούν ή σκέφτονται να τις ζητήσουν. Είναι έτοιμη να υποθηκεύσει οτιδήποτε, κάνοντας το χατήρι οποιασδήποτε χώρας, ακόμα κι αν η τελευταία δεν μας έχει δανείσει ούτε σεντ.

Ο κ. Παπανδρέου και οι συναυτουργοί του εκχωρούν τα πάντα, από πεποίθηση και ιδεολογία. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων που θα γίνεται στο τουρκικό μουσείο Σαμπαντζί (το οποίο αποτελεί ίδρυμα του ομώνυμου πανεπιστημίου) στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την 28η Αυγούστου.

«Αρχή κάθε σοφίας είναι η γνώση της σημασίας του ονόματος» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και η καπηλεία της ελληνικής ιστορίας από τους απογόνους του Αλπ Αρλσάν ξεκινάει από την ονομασία της έκθεσης: «Απέναντι. Οι Κυκλάδες και η δυτική Ανατολία κατά την 3η χιλιετία π.Χ.» Σε κάθε τρίτο παρατηρητή, ο οποίος τυχαίνει να αγνοεί την ιστορική διαδρομή του ελληνισμού και του πολυεθνικού, ετερόκλητου επινοήματος που αποκαλείται «τουρκισμός», δημιουργείται η αίσθηση ότι η έκθεση αφορά στον πολιτισμικό… διάλογο των δύο λαών στην απώτατη αρχαιότητα (η λέξη «Απέναντι» αυτό εξυπηρετεί).

Η αλήθεια είναι ότι στην απώτατη αρχαιότητα ουδείς δεσμός είχε αναπτυχθεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, για τον απλούστατο λόγο της απουσίας των δεύτερων από τον παγκόσμιο ιστορικό και εθνολογικό χάρτη. Είναι επίσης γεγονός ότι ο Ηράκλειτος, στην Εφεσο, ουδέποτε είχε Τούρκους ακροατές, μια και τότε δεν είχε εφευρεθεί καν το όνομά τους…

Στις χιλιετίες πριν από την εμφάνιση του Χριστού υπήρχε πολιτισμικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου, αλλά αφορούσε τους Ελληνες της Ιωνίας και τους Ελληνες στις απέναντι όχθες του Αιγαίου. Ο Ομηρος δεν διάβαζε «Χουριέτ»…

Προπαγάνδα στις ΗΠΑ
Η εντύπωση του «αρχαιότατου» πολιτισμικού διαλόγου, τουλάχιστον, φαίνεται να προκλήθηκε (ή να διοχετεύτηκε) στη Σουζάν Φλάουερ, συντάκτρια της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», η οποία έγραψε προχθές άρθρο σχετικά με το γεγονός, που είχε τίτλο: «Αρχαίοι σύνδεσμοι φέρνουν μια σύγχρονη επαναπροσέγγιση». Η Ελλάδα, δηλαδή, επαναπροσεγγίζει την Τουρκία, αφού ανατρέχει στους αρχαίους δεσμούς με τη γειτονική χώρα.

Στους γνωρίζοντες ο τίτλος προκαλεί θυμηδία, αλλά οι υπόλοιποι μπορεί και να πείθονται. Στο άρθρο επισημαίνεται: «Η έκθεση παρουσιάζει αρχαιότητες από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, στις οποίες περιλαμβάνονται αρχαία ειδώλια, όπλα, σκεύη μαγειρικής και κοσμήματα. Η διαδικασία της συγκέντρωσης των αντικειμένων από τις δύο χώρες, όπως λένε οι επιμελητές της έκθεσης, βοήθησε τους ερευνητές να φωτίσουν περαιτέρω την υπόθεση της ανταλλαγής αγαθών και ιδεών μεταξύ των πολιτισμών (που έχουν ηλικία 5 χιλιετιών) της Δυτικής Ανατολίας και των ελληνικών νησιών που είναι γνωστά ως Κυκλάδες. […] Είναι μια περιοχή όπου εξακολουθούν να υφίστανται πολιτικές και εδαφικές διαφορές – πολλά νησιά του Αιγαίου έχουν και ελληνικό και τουρκικό όνομα».

Με σχετικά έξυπνο τρόπο, χωρίς να γράψει ευθέως ψέματα, η συντάκτρια αφήνει να εννοηθεί ότι οι εδαφικές διαφορές (τις οποίες επικαλείται, μονομερώς, η Τουρκία) μπορούν να γεφυρωθούν αν ανατρέξουμε στο «κοινό» παρελθόν μας.

«Κοινό παρελθόν»
Η δρ Ναζάν Ολτσέρ είναι επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του μουσείου Σαμπαντζί και σε δηλώσεις της, εμμέσως πλην σαφώς, παρουσίασε τον ιωνικό και τον αιγαιακό πολιτισμό επηρεασμένο από τους… Τούρκους. Τη λέξη «Τούρκοι» δεν τη χρησιμοποιεί, αλλά την αφήνει να εννοηθεί μέσω της φράσης «επηρεάστηκαν από πολιτισμούς που προήλθαν από τη Μεσοποταμία και τελικά έφτασαν στα νησιά».

Η στάση της γίνεται ακόμα πιο προκλητική, όταν δηλώνει ότι «θέλουμε αυτό να γίνει ένα γεγονός με το οποίο θα υπερνικήσουμε τις προκαταλήψεις των τελευταίων ετών και θα αποτελέσει μια αιτία για να μοιραστούμε την υπερηφάνεια μας γι’ αυτό το παρελθόν»!

Συνεπώς, αν Ελληνες και Τούρκοι μοιραζόμαστε υπερηφάνεια για το παρελθόν, θα μοιραστούμε και το ίδιο το παρελθόν. Δυστυχώς, η κοινή λογική επιβάλλει στους Ελληνες να μη νιώθουν υπερηφάνεια για το παρελθόν των Τούρκων, οι οποίοι ειδικεύτηκαν στην υποδούλωση των λαών της Ανατολίας, στο πλιάτσικο και στις γενοκτονίες.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι, αν αναζητήσει κάποιος στο Διαδίκτυο τα βιβλία της κ. Ολτσέρ, το πρώτο που θα βρει θα είναι ένα που έχει γράψει από κοινού με άλλους επιστήμονες και τιτλοφορείται: «Τούρκοι: Ενα ταξίδι χιλίων ετών 600-1600». Ενώ η ίδια αναγνωρίζει ότι οι Τούρκοι εμφανίστηκαν στον χάρτη των εθνών το 600 μ.Χ., επιδιώκει να αποκτήσουν εξ αδιαιρέτου δικαιώματα στην πολυχιλιετή ιστορία της ελληνικής Μικράς Ασίας και του ελληνικού αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού!

Σφραγίδα Γερουλάνου
Ο Ελληνας επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. ο Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Γουλανδρή), το οποίο φέρει την ευθύνη αυτής της συνδιοργάνωσης. Ο κ. Σταμπολίδης δήλωσε ότι «η έκθεση ενισχύει την κατανόηση ενός μακρινού παρελθόντος, που ίσως επηρεάζει ακόμα τον σύγχρονο κόσμο μας». Στα εγκαίνια που έγιναν στις 23 Μαΐου 2011 ο τόνος της επισημότητας, από την ελληνική πλευρά, δόθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Η τουρκική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη σύμπραξη ελληνικών και τουρκικών μουσείων, μια ενέργεια ενταγμένη στο πνεύμα της «σύμπραξης», της «προσέγγισης» και της «κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Bravo Yorgos!

Παναγιώτης Λιάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed