Απόφαση-βόμβα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τον μεγαλομέτοχο και επτά στελέχη
Μία ακόμη εξέλιξη-βόμβα, η οποία μάλιστα αναδίδει έντονη οσμή σκανδάλου, είναι αυτή που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με κατεπείγουσα απόφαση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του μεγαλομετόχου της Proton Bank κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Αντ. Αθανάσογλου και έξι πρώην στελεχών της ίδιας τράπεζας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη αρχή, έχοντας στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό διακινούνται από τα πρόσωπα αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας.
Η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί την ξαφνική αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank την περασμένη Παρασκευή, αλλά και το ντόμινο των αιφνίδιων αποχωρήσεων από το ΔΣ της τράπεζας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για το μέλλον της επενδυτικής τράπεζας, παρ’ ότι ανώτατες τραπεζικές πηγές επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί η έρευνα που διεξάγεται για συγκεκριμένα στελέχη της με την οικονομική πορεία της τράπεζας.
Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Proton Bank, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επέλεξε ως νέο αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γ. Τανισκίδη. Μάλιστα επειδή ο κ. Τανισκίδης προερχόταν από τη Μillennium, πυροδοτήθηκαν αμέσως σενάρια συγχώνευσης των δύο τραπεζών, τα οποία όμως διαψεύστηκαν αμέσως.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», η απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελούσε τη φυσική συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, να ξεκινήσει έρευνα κατά του κ. Λαυρεντιάδη και επτά ακόμη πρώην στελεχών της τράπεζας, δεσμεύοντας ταυτόχρονα τις τραπεζικές καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της Αρχής κ. Π. Νικολούδη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαγορεύεται στο εξής η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των:
1. Λαυρεντιάδη Λαυρέντιου, μεγαλομετόχου της Proton Bank.
2. Αθανάσογλου Αντωνίου, πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
3. Παπασπήλιου Αθανασίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
4. Σαραμάντη Δημητρίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
5. Λιαρμακοπούλου Σμαράγδας, πρώην εκτελεστικού μέλους.
6. Κολίντζα Τρύφωνος, πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
7. Αρβανίτη Γραμματικής, πρώην εκτελεστικού μέλους.
8. Μπίθαρη Διονυσίου, διοικητικού στελέχους.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται με την ίδια απόφαση η πρόσβαση των συγκεκριμένων προσώπων σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς και η οποιαδήποτε εκποίηση ή άλλη μεταβίβαση όλων των ακινήτων που κατέχει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην περιοχή του Ρέντη.
Καταθέσεις με βαλίτσες!
Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το πόρισμα ελέγχου που έχει ήδη υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν καταγγελθεί τους τελευταίους μήνες ασυνήθιστες συναλλαγές των ανωτέρω προσώπων από τουλάχιστον δύο τράπεζες. Οι συναλλαγές αυτές δημιουργούν υποψίες ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (δηλαδή ακόμη και αν αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης, ύψους 51 εκατ. ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».
Με λίγα λόγια η ανεξάρτητη αρχή έχει ήδη εντοπίσει διακίνηση μαύρου χρήματος (με καταθέσεις που συχνά έφθαναν σε τράπεζες με… βαλίτσες), το οποίο προσδιορίζεται ήδη στα 51 εκατ. ευρώ. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά όταν η έρευνα της Αρχής ολοκληρωθεί και αποκαλυφθούν όλες οι τραπεζικές κινήσεις που θεωρούνται από την Αρχή ύποπτες.
Το νέο ΔΣ της Proton Bank
Το νέο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Proton Bank προχθές, συγκροτήθηκεσε σώμα και αποτελείται από τους:
1. Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ του Τόμας, πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος.
2. Γεώργιος Τανισκίδης του Ιωάννου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.
3. Σταύρος-Πρόδρομος Λαζαρίδης του Κυριάκου, αντιπρόεδρος του ΔΣ, μη εκτελεστικό μέλος.
4. Παναγιώτης Αλεξάκης του Δημητρίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
5. Αλέξανδρος Αλεξιάδης του Στυλιανού, μη εκτελεστικό μέλος.
6. Θεόδωρος Ασημακόπουλος του Δημητρίου, μη εκτελεστικό μέλος.
7. Ευστάθιος Βεντουρής του Γεωργίου-Ιωάννου, μη εκτελεστικό μέλος.
8. Κωνσταντίνος Καστρινάκης του Στυλιανού, μη εκτελεστικό μέλος.
9. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου του Δημητρίου, μη εκτελεστικό μέλος.
10. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου του Γεωργίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
Μια Τράπεζα με εξειδίκευση στις επενδυτικές υπηρεσίες
H Proton Bank ιδρύθηκε το 2001 από τον χρηματιστή Τζώνη Μαρκόπουλο, αποτελώντας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μια τράπεζα με εξειδίκευση στις επενδυτικές υπηρεσίες. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της το 2004 η τράπεζα περνά στον κ. Αντώνη Αθανάσογλου, ο οποίος αποτελούσε το δεξί του χέρι. Παρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτοτε, ο κ. Αθανάσογλου τη διοικούσε ανελλιπώς ως και την περασμένη εβδομάδα που αποχώρησε οριστικά.
Ο νέος βασικός της μέτοχος την εισάγει το 2005 στο ελληνικό χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα προχωρεί σε συγχώνευση με την Ωμέγα, μέσω της οποίας η τράπεζα ξεκινά τη δραστηριοποίησή της και στη λιανική τραπεζική.
Την ίδια χρονιά στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας εισέρχεται το fund IRF της Αγγελικής Φράγκου, το οποίο αποχωρεί τον Σεπτέμβριο του 2008 με την πώληση των μετοχών της στον κ. Αθανάσογλου και στον έτερο μεγαλομέτοχο της τράπεζας κ. Ηλ. Λιανό. Επόμενος σημαντικός σταθμός αποτέλεσε η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς το 2008 στο μετοχικό της κεφάλαιο με 32%, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον κ. Αθανάσογλου και τον κ. Λιανό. Η μεταβίβαση έγινε με ανταλλαγή μετοχών.
Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Proton Bank. Τον Δεκέμβριο του 2009 ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αγοράζει το σύνολο της συμμετοχής της αντί 70 εκατ. ευρώ. Ο νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας τοποθετεί τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου της και αμέσως ακολουθεί η πώληση ενός ποσοστού της τάξεως του 10% σε αμερικανικό fund και άλλους επενδυτές.
Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε την Proton Bank αθωράκιστη κεφαλαιακά. Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή την πίεζε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Πράγματι τoν Φεβρουάριο του 2011 η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ούτε αυτά τα χρήματα ήταν αρκετά. Η τοποθέτηση του κ. Γ. Τανισκίδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της την περασμένη Παρασκευή θεωρείται ότι επιβλήθηκε από την κεντρική τράπεζα με στόχο να υπάρξει οριστική λύση στα προβλήματά της.