Επιστήμονες έδωσαν απάντηση σε ένα ερώτημα αιώνων
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ανθρώπινη ύπαρξη, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν και έδωσαν απάντηση στο τι απέγιναν οι Νεάντερνταλ πρόγονοί μας, οι οποίοι είχαν επικρατήσει στον κόσμο σχεδόν 300.000 χρόνια μέχρι και την ξαφνική εξαφάνισή τους.
Για γενιές, οι ειδικοί επεσήμαιναν ότι οι ανώτεροι εγκέφαλοι των ανθρώπων ή οι καλύτερες τεχνικές κυνηγιού ευθύνονται για την υπεροχή του είδους μας.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Cambridge όμως ανακάλυψαν την πραγματική απάντηση, ότι πολύ απλά εμείς υπερισχύσαμε απέναντί τους.
Οι σύγχρονοι άνθρωποι, που εξελίχθηκαν στην Αφρική, μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη, σε αριθμούς κατά πολύ μεγαλύτερους από τους πληθυσμούς των Νεάντερνταλ και κατέλαβαν τις περιοχές τους.
Εξαιτίας του δραματικού αυτού αριθμού, οι Νεάντερνταλ δεν ήταν σε θέση να τους ανταγωνιστούν στο κυνήγι για φαγητό και στη συγκέντρωση αποθεμάτων ιδίως τις χειμερινές περιόδους.
Ο Sir Paul Mellars, ομότιμος καθηγητής της Προϊστορίας και της Ανθρώπινης Εξέλιξης, ανέφερε πως λόγω αυτού του ανταγωνισμού οι Νεάντερνταλ υποχώρησαν σε απομακρυσμένες περιοχές, λιγότερο ελκυστικές και τελικά μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια ο πληθυσμός τους να συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους πριν από 40.000 χρόνια.
Το αν οι άνθρωποι είχαν πιο ανεπτυγμένους εγκέφαλους και νοητικές ικανότητες από τους παλαιολιθικούς, παραμένει ακόμα ανοιχτό προς συζήτηση, αν και οι υποστηρικτές αυτής της άποψης προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξελιγμένες ζωγραφιές στα διάφορα σπήλαια και την χρήση «εξελιγμένων» όπλων για το κυνήγι.
Οι Νεάντερνταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι αλήθεια πως είχαν κάποιο κοινό πρόγονο στην Αφρική.
Περίπου 400.000 χρόνια πριν οι πρώτοι Νεάντερνταλ μετανάστευσαν από την Αφρική και κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη και την Ασία.
Από την άλλη ο πρόγονός μας παρέμεινε στην Αφρική και εξελίχθηκε στον σύγχρονο, όπου πριν από 100.000 χρόνια αποφάσισε και αυτός να μεταναστεύσει σε κύματα προς την Ευρώπη.
Τα δύο είδη για κάποιο χρονικό διάστημα μοιράζονταν ειρηνικά τον ίδιο χώρο σε Ευρώπη και Ασία, με τους Νεάντερνταλ να εκλείπουν μετά από 20.000 χρόνια.
Μία γενετική έρευνα αποκάλυψε πως σε κάποιο βαθμό υπήρξε κάποια μικρή ποσότητα διασταύρωσης των δύο ειδών, και έχουμε DNA Νεάντερνταλ σε ποσοστό 1-4%.
Νewsbeast.gr