Μπλόκαραν την δημοπράτηση του βιολογικού καθαρισμού Νεάπολης
Μπλόκαραν την δημοπράτηση του μεγάλου έργου του βιολογικού καθαρισμού Νεάπολης, οι εργολάβοι της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι την Τρίτη 26 Ιουλίου, προχώρησαν σε κατάληψη της πρώην νομαρχίας Κοζάνης, διαμαρτυρόμενοι για τις διαδικασίες δημοπράτησης.
Με απόφαση του Συλλόγου Εργοληπτών Δυτικής Μακεδονίας, τα μέλη του απείχαν χτες από τη δημοπρασία του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Νεάπολης» και ταυτόχρονα προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, καταγγέλλοντας την «αδιαφάνεια» και για «κατάχρηση» του νόμου δημοπράτησης των έργων, την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Το παρόν στη κινητοποίηση έδωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κώστας Σαββίδης. Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος υποστηρίζει ότι «η Διοίκηση Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης αγνοώντας την συσσωρευμένη τεχνογνωσία από τη σύνταξη μελετών παρόμοιων έργων τα τελευταία χρόνια όσο και την εμπειρία από την κατασκευή τους, προωθεί την δημοπράτηση αυτών των έργων καλυμμένη από το γράμμα του νόμου, αδιαφορώντας για το αν τελικά γίνεται για ακόμη μια φορά κατάχρηση του νόμου. Και σαν επιστέγασμα αυτής της τακτικής προσθέτει στα έργα αυτά το διακριτό και καθόλου εξειδικευμένο αντικείμενο της κατασκευής των απαιτούμενων για τη λειτουργία του βιολογικού, αγωγών αποχέτευσης.
Το γεγονός αυτό αφενός μεν προάγει την αδιαφάνεια, αφετέρου δε αποτελεί βαρύ πλήγμα στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που ο κλάδος διέρχεται μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Θα πρέπει αν γίνει απ’ όλους κατανοητό ότι με το σύστημα αυτό υπονομεύεται ο υγιής ανταγωνισμός διότι περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των συμμετεχόντων, αφού ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προβεί σε σύνταξη μελέτης με αρκετά υψηλό κόστος.
Στη συνέχεια γίνεται βαθμολόγηση των μελετών και φυσικά ανάδοχος του έργου δεν είναι υποχρεωτικά αυτός που υποβάλλει τη χαμηλότερη προσφορά.
Την Τρίτη οι εργολήπτες στο πλαίσιο της κατάληψης είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή.
Στις συναντήσεις αυτές ζήτησαν:
-Την αναβολή των διαγωνισμών με το σύστημα της μελέτης κατασκευής.
-Την δημοπράτηση ξεχωριστά των απαιτούμενων αγωγών αποχέτευσης για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.
-Τη σύνταξη μελετών για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ώστε τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν με το σύστημα της μειοδοσίας.
-Την ένταξη στο πρόγραμμα και έργων μικρού προϋπολογισμού.
Πάντως, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης όσο και ο περιφερειάρχης, υπογράμμισαν στους εκπροσώπους των εργοληπτών ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, εφαρμόζουν το νόμο που ισχύει εδώ και χρόνια στην δημοπράτηση των έργων, ενώ τόνισαν ότι δεν μπορεί να επικρίνονται για τη δημοπράτηση μεγάλων έργων, μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, που τόσο ανάγκη έχει τα μεγάλα έργα, τα οποία δίνουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και στη χώρα. Επιπροσθέτως, ο Γ. Σόκουτης τόνισε ότι «το 95% των περίπου 400 έργων που προκηρύξαμε πήγαν σε τοπικούς εργολήπτες».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ