Ένας στους εκατό από όσους τσιμπηθούν κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά
Το πρώτο κρούσμα ήπιας εγκεφαλίτιδας, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου, εντοπίστηκε την Τρίτη σε ενήλικα ο οποίος κατοικεί στην Καρδίτσα. Πρόκειται για άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Καρδίτσα στο νοσοκομείο της Λάρισας με ήπια συμπτώματα. Οι γιατροί τον κρατούν στο νοσοκομείο, παρότι ο ασθενής είναι απύρετος.
Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιούν ότι αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα περιστατικά στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος. Κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία & Θεσσαλία) το καλοκαίρι του 2010, με συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου (West Nile Virus WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως αφορά το κοινό κουνούπι). Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι RNA ιός και ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών. Συγγενεύει με τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της εγκεφαλίτιδας του St. Louis και άλλους παρόμοιους ιούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδες.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο η οποία περνά από μόνη της μέσα σε τρεις έως δέκα μέρες, ενώ περίπου ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζει σοβαρή νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως από δύο έως 14 μέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Πως μπορείτε να προστατευθείτε από τα κουνούπια:
– Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
– Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
– Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών. Είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Οι ανεμιστήρες, ιδίως οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων.
– Καλό κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων. Στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.